Dali mu priliku života, a on ih odbio bez pardona

Mnogi njegovi kolege ostali su u čudu kada su saznali najnoviji pothvat poznatog britanskog pisca Johna Le Carrea.

31.3.2011.
11:49
VOYO logo

Upravo je on bez pardona odbio nominaciju za jednu od najprestižnijih nagrada svjetske kulturne scene Man Booker International i organizatorima poručio 'to me ne zanima'. Ime britanskoga pisca Johna Le Carrea ostat će na popisu 13 finalista za književnu nagradu Man Booker International, s kojega je sam autor zatražio izuzimanje, uz objašnjenje da ne želi sudjelovati u izborima za književne nagrade.

"Iznimno sam polaskan što je i moje ime među imenima ostalih finalista za književnu nagradu Man Booker International, no s obzirom na to da se ne natječem za književne nagrade, od organizatora sam zatražio da se ono izuzme s popisa", stoji u priopćenju 79-godišnjeg autora književnih hitova - Poziv za mrtve (1961.), Kvalitetno ubojstvo (1962.), Dečko, dama, kralj, špijun (1974.), Smileyevi ljudi (1979.), Savršeni špijun (1986.), Ruska kuća (1989.), Krojač Paname (1996.), Brižni vrtlar (2001.) i mnogih drugih. Posljednja Le Carreova knjiga koja je izašla u Hrvatskoj je "Izdajnik po našem ukusu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No organizatori natjecanja izvijestili su kasnije kako će uzeti u obzir njegovu želju. "Ime Johna Le Carrea ostat će na popisu", kazao je predsjednik žirija ove prestižne književne nagrade Rick Gekoski. "Jako smo razočarani što Le Carre želi biti izuzet s popisa, jer smo veliki obožavatelji njegova djela", rekao je Gekoski.

Nagrada je vrijedna 60.000 funta, a u izbor je ušlo 13 pisaca čija su književna djela originalno pisana na engleskom jeziku. Ove su godine u užem izboru kineski autori, Wang Anyi (The Song of Everlasting Sorrow iz 1996.) i Su Tong, po čijoj je kratkoj priči "Wives and Concubines" napravljen scenarij za film iz 1991. "Podignite crvenu svjetiljku", koji je nominiran za Oscara. Na popisu su još i Philip Roth, Rohinton Mistry i Philip Pullman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada će se dodijeliti 18. svibnja u Sydneyju. Ovom se nagradom nagrađuje sveukupno djelo nekog autora i treba je razlikovati od godišnje nagrade za književnost Man Booker kojom se nagrađuje jedna knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona