Napustio nas je vrhunski skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog

U Zagrebu je u četvrtak navečer u 89. godini preminuo ugledni hrvatski skladatelj, aranžer,dirigent i glazbeni pedagog Miljenko Prohaska.

30.5.2014.
11:23
VOYO logo

Rođen je u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji 1956. godine. Utemeljio je mnoge orkestre, ali je najdulje djelovao kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba, kasnije RTV Zagreb. Svirao je kontrabas u korpusima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, Orkestra Jugoslavenske radiodifuzije, Komornog orkestra Radio Zagreba, Zagreb Jazz Kvarteta i drugih jazz sastava. Maestro Prohaska sa značajnim je uspjehom gostovao u Europi, Kanadi i Sjedinjenim Državama, ali i dirigirao hrvatskim predstavnicima na pet Eurosong natjecanja.

Zalagao se za struku i autore

Velik uspjeh postigao je godine 1967. kad je na 10. Jazz festivalu u kalifornijskome Montereyu dirigirao vlastite skladbe ispred orkestra slavnog Dona Ellisa. Već šezdesetih godina Prohaska je uvršten u Enciklopediju jazza, a na Glasu Amerike su mu bile posvećene čak dvije emisije. Uvijek se zalagao za struku i autore, bilo kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja ili direktor domaćih glazbenih festivala. Bavio se pedagoškim radom, prvi uveo folklorne teme i melos u svoje sjajne jazz skladbe, a pritom pisao i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik brojnih nagrada

Autor je glazbe za radio i TV drame, filmove, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, suautor prve hrvatske rock opere Gubec-beg, a orkestrirao je i rock operu Grička vještica. Dobitnik je mnogih nagrada – među ostalim - Vladimira Nazora i Porina za životno djelo, Medalje SOKOJ-a, Nagrade HRT-a Zagreb; odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima te je nositelj Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Iz velikog diskografskog opusa izdvajamo njegove nezaboravne skladbe Intima, Koncert br. 2 i Concertino za jazz kvartet i gudače te Dilemma koje su svjetsku premijeru imale u Njujorku, 1966.

Ispraćaj maestra Miljenka Prohaske bit će objavljen naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona