Umro Stjepan Radić

Istaknuti član Hrvatske seljačke stranke, nekadašnji saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, pijanist Stjepan Radić umro je u 82. godini u Zagrebu.

23.3.2010.
16:07
VOYO logo

Do 1991. godine nije pripadao nijednoj političkoj stranci, a tada se učlanjuje u HSS, čiji je bio i zamjenik predsjednika i počasni predsjednik. Kao HSS-ov zastupnik u trećem sazivu Hrvatskog sabora od 1995. postaje i potpredsjednik Sabora.

Stjepan Radić rođen je u Zagrebu, 9. studenoga 1928.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svog političkog angažmana 1945. godine pretučen je i izbačen sa svih dužnosti ondašnje Jugoslavije. Nakon emigracije izručen je i osuđen na godinu dana zatvora. Nakon uvjetnog otpuštanja, maturirao je i upisao Filozofski fakultet (anglistiku). S toga fakulteta i s Muzičke akademije izbačen je 1948. godine. Od 1953. godine nastavlja pijanističku karijeru u Europi, Americi i Japanu.

Završio je studij klavira 1955. kod Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim se 1958. i 1959. usavršavao kod Carla Zecchija na Akademiji Santa Cecilia u Rimu, gdje je stekao naslov magistra. Od 1956. do 1961. komorni je pratilac na RTV Zagreb, a 1960. završio je Muzičku akademiju u Zagrebu. Od 1961. do umirovljenja profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1953. do 1960. član je klavirskog trija Radio Zagreba (uz Zlatka Baliju i Milana Nagyja), a od 1974. nastupa u klavirskom duu s Juricom Muraijem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Započevši umjetničku karijeru još kao student, ubrzo je stekao međunarodnu reputaciju, što su potvrdili njegovi nastupi u brojnim europskim zemljama, Americi i Kini. U opsežnom koncertnom repertoaru posebno mjesto zauzimaju djela romantičnog razdoblja, koja u njegovoj kreaciji poprimaju čudesno zvukovno obilježje. Radić je tijekom pedagoške aktivnosti odgojio niz glazbenika.

Pokop Stjepana Radića bit će u četvrtak, 25. ožujka u 10 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona