Dosta im je / 90 posto čistačica odbilo doći na radno mjesto: 'Tko je lud dolaziti na 50 stupnjeva kad nas ne plaćaju'

Image
Foto: Shutterstock

Plaće kasne mjesecima, a radni uvjeti su neadekvatni

3.7.2019.
21:26
Shutterstock
VOYO logo

U utorak, 2.7.2019. godine, na radnim mjestima u Zračnoj luci Split nije se pojavilo između 70 i 80 čistačica, odnosno njih gotovo 90 posto. Riječ je o zaposlenicama aerodroma koje su tim činom izrazile nezadovoljstvo radnim uvjetima.

Od neredovite isplate plaća, kašnjenja u plaćanju doprinosa, pa do samih radnim uvjeta, smatraju kako se ne isplati 'kidati' za nešto više od 3 000 kuna mjesečno, piše Zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne štrajkamo, jednostavno smo ostale kod kuće jer nas poslodavac ne plaća niti nam uplaćuje doprinose, a besplatno možemo raditi bilo gdje. Tko je lud dolaziti raditi na 50 stupnjeva, koliko je na aerodromskoj platformi", izjavila je jedna od čistačica.

Problemi, kažu, traju već mjesecima, ali nikako nisu nešto novo. Sada su se samo intenzivirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnja primanja su nam stigla za ožujak, no to ne možemo nazvati plaćom jer se radi o nepotpunim iznosima. Nekima od nas doprinose nisu uplatili svih šest mjeseci, drugima su to prestajali raditi u hodu, tako da je preostali dio bez doprinosa ostao početkom ožujka. Prekovremene sate plaćaju nam nešto više od 19 kuna po satu, što nema veze sa životom, ali ipak uspijemo tako zaraditi još tristotinjak kuna. Praznici i noćni sati ne plaćaju nam se s obveznim dodatkom, a sve skupa ponekad nam se isplaćuje na ruke", kažu djelatnice.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s 90-ak zaposlenica nitko ne zna, a u Zračnoj luci nam kažu kako su "upoznati s problemima koji su prisutni", ali napominju kako su u kontaktu s firmom International Outsourcing Services (IOS d.o.o.) s kojom imaju zaključen ugovor, piše Zadarski.net.

"Netočno je da smo dužni zaostale plaće, već se radi o kašnjenju s isplatom jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate", rekli su iz tvrtke IOS d.o.o..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo