ALFI KABILJO: / 'S pet godina sam bio u ustaškom zatvoru, pozdrav 'Za dom spremni' mora se sudski zabraniti'

Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

"Sa samo 5,5 godina bio sam u u ustaškom zatvoru iako je jedan član našeg parlamenta rekao da su u zatvor tada išli samo protivnici NDH. Ispada da sam ja bio protivnik NDH sa 5 godina.

23.4.2016.
13:31
PIXSELL, Davor Višnjić
VOYO logo

Majstor mjuzikla (među ostalim autor glazbe za skladbu iz poznatog hrvatskog mjuzikla "Jalta, Jalta") glazbom se bavi barem 65 godina. Stvorio je bogat opus, skladao glazbu za 40-ak filmova i oko 100 televizijskih serija, a za N1 otkrio je kako je je prvi dječački bend osnovao je sa 16 godina, ali i što danas radi.

Image
PREDSJEDNICA O SRAMOTI NA UTAKMICI U OSIJEKU: /

'Nisam čula uzvike 'Za dom spremni''

Image
PREDSJEDNICA O SRAMOTI NA UTAKMICI U OSIJEKU: /

'Nisam čula uzvike 'Za dom spremni''

"Imao sam koncert u Muzičkoj akademiji. Bio je to sjajan koncert komorne glazbe. Sad imam taj krasan festival koji organizira Hrvatski filmski savez. Recimo film 'Gospođica' je jedino djelo koje je filmski realizirano od Ive Andrića. Tu je onda i film Gambas ili Nebeski banditi. Za tu glazbu sam bio nominiran za BAFTA-u i Oscara" ponosan je Kabiljo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako i kako je danas glazbeni svijet poptuno drugačiji, no u tome ne vidi ništa loše. "Zahvaljujući internetu imate fantastičnu dostupnost. Ono što se dogodilo na Grammyju vidite za 10 minuta. To je velilki plus za skladatelje. Kao i uvijek i danas ima loših i dobrih stvari. Ima i danas boljih i lošijih skladatelja i tekstopisaca. Jedan šlager kod nas traje kratko što nekad nije bilo tako. To je posljedica klikanja na internet .Nekad su bili festivali koji su donosili kvalitetne skladbe jer je postojao žiri" smatra Kabiljo.

Za dom spremi se mora zabraniti

Na pitanje "Vi ste u djetinjstvu proveli dio vremena u ustaškom logoru. Kako gledate na današnje vrijeme podjela u društvu" odgovorio je vrlo jasno:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako ružno. Nisam bio u logoru, bio sam u 3 ustaška zatvora. Ja sam s 5,5 godina bio u zatvoru iako je jedan član našeg parlamenta rekao da su u zatvor tada išli samo protivnici NDH. Ispada da sam ja bio protivnik NDH sa 5 godina. Stvarno je čudo da sam ostao živ. 80 posto moje familije je ubijeno u Jasenovcu. Taj revizionizam nikako nije dobar. Pozdrav 'Za dom spremni' bi trebalo sudski zabraniti. Jer to je apsurdno da se za 'Zieg heil' ide u zatvor a da se za istu stvar ovdje ne ide" kaže Kabiljo.

"Osnovna je stvar u tome da se stvarno treba prekinuti sa vikanjem 'Za dom spremni' na utakmicama. To je degradacija Hrvatske. Kad idem van netko me pita za to, a ja ne volim govoriti loše o mojoj domovini no nije mi ugodno dobiti ta pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edukacija je jedna od najbitnijih stvari. Tijekom godina se u školama jedva spominju zločini NDH i to treba malo preokrenuti. Zlo je non stop prisutno svugdje. Vratimo se u Srebrenicu i Sudan ili Bliski istok. Treba nastojati da se zlo u početku na društveni ili vojnički način prekine. Moramo raditi na tome" zaključuje slavni skladatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo