NISU NI ONI LUDI: USPOREDILI CIJENE 10 HIT DESTINACIJA DILJEM SVIJETA: / Uvrstili su i Pulu. Rezultat? Ne čudi što imamo manje turista

Image
Foto: PIXSELL / AFP

U istraživanju britanske M&S banke, Pula je među deset odabranih turističkih destinacija jedna od četiriju najskupljih, gdje su cijene narasle u odnosu na prošlu godinu

25.7.2019.
7:13
PIXSELL / AFP
VOYO logo

Britanci ljeti masovno hrle u toplije krajeve i na južna mora, ali pritom paze da ih domaćini ne nasanjkaju napuhanim cijenama. Daily Mail objavio je istraživanje britanske M&S banke u kojem su uspoređene prosječne cijene ljetovanja u deset odabranih turističkih destinacija diljem svijeta, među koje je uvrštena i naša Pula.

Turisti koji ovoga ljeta putuju u inozemstvo imaju sreće jer su cijene u prosjeku niže za čak 750 funti u odnosu na prošlu godinu, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obzir su uzete prosječne cijene ovosezonskih sedmodnevnih aranžmana za četveročlanu obitelj u razdoblju od 27. srpnja do 3. kolovoza te su uspoređene s lanjskim cijenama u istim odredištima. U šest od njih deset cijene su niže nego lani.

Image
HOĆE LI CIJENE POTOPITI NAŠ TURIZAM? /

Drugi su jeftiniji, mnogi krive ovih par poteza države; 'Apartman 120 eura, vrhunac bezobrazluka...'

Image
HOĆE LI CIJENE POTOPITI NAŠ TURIZAM? /

Drugi su jeftiniji, mnogi krive ovih par poteza države; 'Apartman 120 eura, vrhunac bezobrazluka...'

Pula dvjestotinjak funti jeftinija od Dubaija

No, Pula nije među njima već je među četirima najskupljim ljetnim destinacijama uvrštena u ovo istraživanje, s prosječnim rastom cijena od 0,7 posto u odnosu na lanjsku sezonu. Dok je cijena sedmodnevnog ljetovanja za četveročlanu obitelj u Puli lani bila bila 3348 funti, ovog je ljeta 3372 funti ili 24 funte više (tečaj funte trenutačno je 1,12 eura). Od Pule je za dvjestotinjak funti skuplji razvikani Dubai (3576 funti), Orlando na Floridi gdje je i Disneyland (4792 funte) te kanadski Toronto (5076 funti), s tim da putovanje do Orlanda i Toronta podrazumijeva prekooceanske letove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftinije odredište u ovom istraživanju je ljetovalište Sunny Beach u Burgasu na bugarskoj obali Crnog mora gdje, prema ovom istraživanju, sedmodnevno ljetovanje za četveročlanu obitelj košta 2596 funti, što je čak 540 funti jeftinije nego lani. Po skupoći, odnosno jeftinoći slijede Algarve, pokrajina na jugu Portugala (2980 funti), čuvena turska Antalya (3072 funte), mladim Britancima omiljeni grčki otok Zakynthos u Jonskome moru (3124 funte), departman Dordonja na jugozapadu Francuske (3312 funti) te španjolski Lanzarote, jedan od otoka u Kanarima (3336 funti). Sva ta odredišta po ovom izračunu Britanaca jeftinija su od Pule, Dubaija, Orlanda i Toronta.

Image

ŠEF UTJECAJNOG THINK TANKA: ‘Što kažete, propada turizam? Zabavljajte se, ali ništa od toga. Imamo najvišu ocjenu gostiju u svijetu!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je skuplja zbog snažnog turističkog rasta

U istraživanje su bili uključeni troškovi sedam noćenja, avionskog leta, hrane te svakodnevnih aktivnosti. Što se tiče same Pule i općenito Hrvatske, Daily Mail piše kako je naša zemlja proteklih godina bilježila snažan turistički rast pa time tumače više cijene u odnosu na one prošlogodišnje.

"Lijepo je vidjeti da je većina turističkih destinacija koje smo uvrstili u ovo istraživanje jeftinija nego prošle godine, što znači da uz malo informiranja turisti mogu uštedjeti dosta novca. Htjeli smo ih potaknuti da prije nego što izaberu mjesto za ljetovanje usporede troškove", kazao je Paul Stokes iz M&S banke koji je vodio ovo istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo