IZGUBILI SPOR / Brojni klubovi pali u zaborav, posljednji u nizu je kultna Jabuka: 'Nadamo se da se to neće dogoditi'

Najstariji zagrebački klub koji je oblikovao glazbeni ukus generacija uskoro bi trajno trebao zatvoriti svoja vrata.

14.10.2020.
23:05
VOYO logo

52 godine tamo se pleše, sluša dobra muzika, tamo se druži priča i zabavlja. Tamo su hodočastile generacije rokera, metalaca, pankera, darkera, alternativaca svih boja i oblika. Tamo su izlazili mnogi današnji poznati filmaši, novinari, glazbenici. Ali više neće. 

Kultni zagrebački klub, Jabuka, idući tjedan zatvara svoja vrata. Grad Zagreb ih je pobijedio na sudu i deložirat će iz kluba. Već godinama traje natezanje između grada i vlasnika, sudski sporovi, noćne akcije pregrađivanja terase i imovinske zavrzlame u kojima se spominju i Ante Pavelić i Vladimir Putin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali najstarijem zagrebačkom klubu, koji je oblikovao glazbeni ukus generacija Zagrepčana, i koji je desetljećima bio mjesto slobode - izgleda nema spasa. Kao što nije bilo spasa ni drugim kultnim mjestima u Zagrebu - Kulušiću, Lapu i Saloonu.

Image
Radni uvjeti u vrtićima /

Odgajateljica za RTL.hr: 'Toliko je djece da je princip 'Bože pomozi, samo da svi ostanu živi''

Image
Radni uvjeti u vrtićima /

Odgajateljica za RTL.hr: 'Toliko je djece da je princip 'Bože pomozi, samo da svi ostanu živi''

 Za točno šest dana, kultna Jabuka trebala bi trajno zatvoriti vrata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trebalo bi po papiru i odluci Građanskog suda u utorak u 10, ali se mi nadamo da će uvažiti žalbu pa se to neće dogoditi. Da vam iskreno kažem, ne stignem se osjećati. '', rekao je vlasnik Jabuke Marin Viduka.

Na ovom je mjestu svojedobno bila kuglana Ante Pavelića i Josipa Broza, a nije ovo ni prvi put da grad Zagreb želi zatvoriti Jabuku. Isto se dogodilo 1998. kad je preko puta izgrađena luksuzna vila i 2015. kad je ta ista vila postala rezidencija ruskog veleposlanika. U 52 godine postojanja najstarijeg zagrebačkog kluba okupljala se raznolika ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Više je tih subkultura koje su tu išle, neke veže mjesto kao takvo, na primjer tu možemo staviti umjetnike, novinare, glumci jako vole doći. S druge strane, tu su brojne subkulture koje se pale na mjuzu, to su darkeri, punkeri i kad se ono svi spoje onda se dobije ta Jabuka'', kazao je Viduka.

Zatvaranje Jabuke podsjetilo je na stara kultna mjesta koja su tijekom godina pala u zaborav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je ovo centar Novog vala, tu se osamdesetih godina stvara rock scena. U Kulušiću su bili i prvi plesnjaci, a slovio je kao klub s najboljom akustikom u gradu. 

Od Azre, Haustora, Filma, Šarlo akrobate - u Kulušiću se rađala alternativna scena komunističke Jugoslavije. Nastupalo se u tajnosti, pod drugim imenima, snimali su se albumi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Gornji grad imao je svoju inačicu Kulušića. Nedaleko od Sabora i Vlade smjestio se kultni Lapidarij. Iako sam ulaz u klub ne možemo vidjeti jer se zgrada renovira zbog potresa, bio je to klub toliko malen, a toliko popularan da su gotovo svaku večer karte bile rasprodane. 

Sličnu sudbinu dijele i drugi klubovi

I Lapidarij i Kulušić dijele identičnu sudbinu. Tijekom devedesetih i privatizacije, novog vlasnika oba kluba pregazio je Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za jugoslavenske komunističke vladavine. Prostor u kojem se nalazio Lapidarij tako je vraćen Zagrebačkoj nadbiskupiji, a Kulušić u državne ruke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto slično dogodilo se i Saloonu, mjestu koje je u posljednjih 50 godina okupljalo ljubitelje popa i kako bi rockeri rekli- šminkere. Danas samo slike na zidovima podsjećaju na stare dane slave. 

''Vrijedi tradiciju čuvati i učiti nove generacije što je pravi klub. Vjerujem da bi New York da može da bi obnovio Studio 54, mi se trudimo to napraviti sa Saloon, međutim gradske vlasti nas opstruiraju kao i Jabuku, ali se mi nećemo dati'', rekao je Maro Srezović, vlasnik Saloona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od rock programa Ruby Tuesdaya, do elektropopa, Dine Dvornika i Novih fosila. Za svakoga po nešto.

''Rokeri su se skupljali, šminkeri, estrada, ljubitelji 80ih i 90ih, svaki dan u tjednu je imao svoju publiku'', dodao je Srezović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada publike nema ni na jednom od ova četiri mjesta. Ni na mnogim drugima, bile su to ipak lokacije na kojima se stvarala kultura i odgajala publika, objašnjava nam Aleksandar Dragaš. Osim Jabuke...

''Tu spadaju i Kulušić i Lapidarij i KSET i KLUB SC oni su odgajali publiku, netko više DJ slušaonice neki više s koncertima. Većinu smo ih izgubili u privatizacijskog magli, ne samo u Zagrebu, omladinski klubovi diljem zemlje...ALi ne treba gledat nostalgično, već gledat što se novo stvorilo...Tvornica kulutre.....Močvara...Ne smijemo izgubiti klubove koji danas odgajaju, ne bi trebali ponoviti iste greške', rekao je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer su ti klubovi ipak puno više od samo mjesta na kojima se sluša glazba, to su mjesta koja odgajaju i obogaćuju. 

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike