TRIDESETAK RARITETA / Četverostruki box-set Big Stara

Kroz stotinjak pjesama upoznat ćemo se s kompletnim opusom jednog od najutjcajnijih bendova uopće.

5.6.2009.
10:00
VOYO logo

Power-pop genijalci Big Star, jedan od najutjecajnijih bendova ikad, u rujnu izdaje četverostruki box-set pod nazivom  "Keep An Eye On the Sky".

Kompilacija pokriva razdoblje od 1968. do 1975. godine, što znači da uključuje i neke stvari koje su članovi grupe radili prije osnivanja Big Stara, kao što su snimke benda Icewater ili "Every Day As We Grow Together", jedna od najranijih samostalnih kompozicija frontmena Alexa Chiltona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 98 pjesama našlo se mjesta i za brdo neobjavljenog materijala kojeg sačinjavaju dosad nepoznate stvari, alternativne verzije te koncertne i demo snimke. Tu su, dakako, i svi ključni trenuci besmrtne trilogije Big Stara "#1 Record", "Radio City" i "Sisters Lovers/The Third" kao i bogata fotogalerija i bilješke o povijesti grupe. Zadnji disk donosi koncert iz Memphisa, rodnog grada Big Stara, koji je snimljen 1973. godine, u vrijeme kad se bend nalazio pred raspadom.

Premda su od samog početka uživali status kritičarskih miljenika, Big Star nikad nisu prevazišli razinu kulta, prfvenstveno zbog financijskih i distribucijskih problema njihove izdavačke kuće Ardent. U osamdesetima njihov utjecaj ističu bendovi poput REM-a, Replacementsa i Teenage Funcluba, a početkom ovog desetljeća ponovno se okupljaju te 2005. snimaju solidan album "In Space". U novoj postavi pokojnog gitarista/pjevača Chrisa Bella i basista Andy Hummela zamijenili su članovi Posiesa Jon Auer i Ken Stringfellow.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo