ČIJA ĆE BITI ZADNJA? / Vojna parada u Zagrebu za Oluju bit će u Vukovarskoj ulici

Vlada i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović slažu se s održavanjem vojne parade u Zagrebu. No, oko datuma se navodno još nisu usuglasili.

2.4.2015.
15:26
VOYO logo

Ministar Ranko Ostojić potvrdio je jučer da Vlada 20. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja želi uveličati vojnom paradom i to u Zagrebu. S obzirom da su iz Ureda predsjednice zadnjih dana neslužbeno dolazile informacije da se Kolinda Grabar-Kitarović slaže s organiziranjem mimohoda Oružanih snaga u glavnom gradu, oko toga neće biti prijepora.

Sporan datum

Ali, još ne postoji suglasnost o datumu kad bi se održala vojna parada, prva u Hrvatskoj nakon one glasovite jarunske 1995. godine, koju je vodio Franjo Tuđman u bijeloj vrhovničkoj uniformi. Naime, predsjednica Republike, formalna vrhovna zapovjednica, inzistira da vojna parada bude 4. kolovoza, a da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti tradicionalno obilježi u Kninu. No, u Banskim dvorima zasad ne pristaju na takav raspored.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarska ulica bi bila najbolja

"Ne može svečana vojna parada, kakve u Hrvatskoj nije bilo 20 godina, služiti samo kao nekakva predigra događajima Kninu. To mora bi središnja priredba i zato je jedino logično da započne u jutarnjim satima 5. kolovoza. Nekako nam se u tom kontekstu čini da bi najbolji izbor mjesta za paradu bila Vukovarska ulica i zato što je ona dovoljno široka, a i zbog toga njezinog simboličkog naziva", rekao je za Novi list jedan dužnosnik Vlade Zorana Milanovića.

Rezervirani prema Kninu

U Banskim dvorima ne skrivaju da su rezerve prema Kninu motivirane i činjenicom da se tamo zadnjih godina na proslavama Oluje premijeru zviždi i dobacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti se skupovi pretvaraju u oporbene političke manifestacije i sigurno bi loše bilo da se na taj način obilježi i okrugla obljetnica najveće oslobodilačke operacije Domovinskog rata. Vjerujemo da se svi možemo složiti oko toga", naglašava sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo