TIK-TAK / Ističe rok za prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje: Evo razlike i što je povoljnije

Image
Foto: Dusko Jarazam/PIXELL

Većina je banaka odlučila da će u svojoj ponudi ubuduće imati samo dopuštenja prekoračenja, a krajnji rok za prelazak je 30. lipnja ove godine

2.5.2024.
9:43
Dusko Jarazam/PIXELL
VOYO logo

Na temelju memoranduma koji su lani potpisale banke, Vlada i Hrvatska narodna banka (HNB), građani imaju još dva mjeseca, točnije do 30. lipnja, rok da svoja skuplja prešutna prekoračenja na tekućim računima zamijene povoljnijim dopuštenim prekoračenjima.

Većina banaka odlučila je da će u svojoj ponudi ubuduće imati samo dopuštenja prekoračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada na tekućem računu imate redovite priljeve, banka može na vaš zahtjev odobriti i ugovoriti okvirni kredit odnosno dopušteno prekoračenje, poznatije kao dopušteni minus na računu.

Image
NEVJEROJATNO /

Ne izlaze mrtvi samo na izbore, eto ih i u bankama: Dovela je sa sobom pokojnog ujaka kako bi iskamčila kredit!

Image
NEVJEROJATNO /

Ne izlaze mrtvi samo na izbore, eto ih i u bankama: Dovela je sa sobom pokojnog ujaka kako bi iskamčila kredit!

Ako vam je odobreno korištenje tog dopuštenog prekoračenja, vaš se iznos raspoloživih sredstava, uz vlastita sredstva, uvećava za iznos dopuštenog prekoračenja, piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika prešutnog i dopuštenog prekoračenja

Iznos dopuštenog prekoračenja najčešće ovisi o visini redovitih primanja, a odobrava se na temelju ugovora o tekućem računu koji se sklapa u pisanom obliku. Kamatna stopa koja se plaća na njegovo korištenje je uglavnom među najvišima koja se primjenjuju na kredite odobrene potrošačima, pa se za dopuštenim prekoračenjem ne bi trebalo posezati kao dugoročnim izvorom financiranja.

Banka u nekim slučajevima može smanjiti ili ukinuti iznos dopuštenog prekoračenja (primjerice, kod smanjenog priljeva sredstava na račun ili neurednog poslovanja), no o tome vas mora izvijestiti 30 dana prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, prešutno (prihvaćeno) prekoračenje je iznos sredstava koji vam je banka prešutno stavila na raspolaganje, a koji prelazi pozitivno stanje na računu, uključujući iznos dozvoljenog prekoračenja.

Za razliku od dopuštenog prekoračenja, prešutno se ne odobrava na vaš zahtjev, nego ga banka stavlja na raspolaganje na temelju stalnih primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prešutno prekoračenje ili nedozvoljeni minus proizvod je nastao kao posljedica rupe u zakonu. Zgodno rješenje kojim su banke mogle omogućiti klijentima da jeftiniji oblik zaduživanja samoinicijativno zamijene drugim, do 30 puta skupljim jer, ne treba zaboraviti da banke nisu socijalne ustanove i da je njihov nagon za zaradom jednak kao i u slučaju bilo kojeg trgovca.

Prešutno prekoračenje banke su tako po automatizmu odobrile za ukupno 1,7 milijuna svojih klijenata, a njih 700 tisuća navedeno prekoračenje stvarno je i koristilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ernest Petry progovorio o otvaranju bankomata: 'Nije bilo najavljeno kao svečano otvaranje'

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo