Posljednji pozdrav / Vedran Mlikota: 'Rastali smo se s dobrim željama za Novu godinu. Ivo nas je izdao, odjavio se prerano'

Kolege i prijatelji u velikom se broju opraštaju od Ive Gregurevića

3.1.2019.
19:50
VOYO logo

Kolege glumci se u velikom broju opraštaju od velikog Ive Gregurevića koji je preminuo jučer u 67. godini života.

Teško se pronalaze riječi, ali i suzbijaju emocije. Umro je jedan od najboljih i najtalentiranijih glumaca današnjice. Preminuo je iznenada u svom stanu u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumački i filmski svijet ostao je ne samo bez talentiranog umjetnika, već i bez najboljeg prijatelja.

"Imali smo i neke zajedničke planove. Zadnji put je radio ruski doručak koji je trajao od 11 ujutro do 6 popodne i to je bilo prekrasno to je valjda napravio, ne znam valjda nam je to bio oproštaj", kazala je Ankica Dobrić, glumica i njegova prijateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je duhovit, bio je mudar, imao je neku iskonsku, da me se ne shvati krivo, seljačku mudrost, malo riječi, puno sadržaja, takav je bio i u glumi", rekao je redatelj Antun Vrdoljak.

Glumica Nataša Janjić oprostila se uz fotografiju s Dana hrvatskog filma u Orašju gdje su pozirali s kolegicom Sandrom Lončarić. "Samo je jedan Ivo Gregurević", napisala je te 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmski redatelj Dalibor Matanić na društvenim se mrežama osvrnuo na dugogodišnju suradnju s velikanom hrvatskog glumišta. Napisao je: "Na snimanju filma 'Kino Lika' si doživio moždani udar i nakon dva mjeseca smo ipak nastavili jedno od najludjih snimanja ikad. 2011. smo snimali 'Ćaću' i rekao si nema veze što nema para, bitno je da se snima i napokon da mi netko ponudi improvizaciju. Sjećam se da si se rasplakao kad sam ti rekao da me podsjecaš na mog djeda... ljudino velika i luda sretan put".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Gregurevića se oprostila i književnica Julijana Matanović. "Prošla je godina bila bolna, zauvijek su otišli najveći. Nadala sam se da će 2019. biti sretnija! I odmah, na početku, napušta nas veliki, najveći Ivo Gregurević, dečko iz Donje Mahale. Hvala ti, dragi Ivo na svim ulogama, na danima koje si u bolnici proveo uz svog prijatelja Ivu - Ivandu, Magdaleninog oca. Nastavite vas dvojica i Gore razgovarati o filmovima, o Savi, o vašoj plovidbi gumenim čamcem od Zagreba do Orašja, tamo neke sedamdeset i osme... Počivaj u miru. Za nas ćeš živjeti dok mi živimo", napisala je Matanović u svom oproštaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oproštajnu poruku na društvenim je mrežama ostavio i glumac Emir Hadžihafizbegović: "Napustio nas je veliki čovjek i glumac. Moj veliki prijatelj i filmski partner Ivo Gregurević. Hvala mu za sve što je ostavio ljepoti filmske umjetnosti i hvala mu za svaki kadar koji smo uradili zajedno. Bog neka upkoji tvoju dobru dusu Ivo moj plemeniti. Tvoj EMIR".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih nekoliko dana uoči Nove godine provodio je radno na filmskom setu. Na svojoj posljednjoj fotografiji onako iskreno, s prijateljima, slavi dolazak 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rastali smo se negdje predvečer s dobrim željama za Novu godinu i izgleda da nas je Ivo izdao, malo nas je zaj***", odjavio se puno prerano", kazao je Vedran Mlikota, njegov prijatelj i glumac

"To je jedan strašno jednostavan, emotivan čovjek koji je živio za prijatelje, živio za društvo, nije se štedio i proživio je sigurno 10ak, možda i više života normalnog čovjeka i on zaista nema ni za čim žaliti, mi možemo žalit što njega više nema", kazao je Mlikota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napustio nas na isti dan 1. siječnja kao i moj otac prije 18 godina. Bio je vulkanskog temperamenta, nepresušnog talenta. Kad bi hodao ispred kamere, hodao je vjerujte, čisti talent", rekla je glumica Anja Šovagović Despot.

Uzrok smrti još nije poznat. Gregurević je prije nekoliko godina pretrpio moždani udar, ali se oporavio i vratio glumi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta sto je umro, mogao je još puno toga napraviti, mi uvijek tako gledamo ljude, koliko su mogli još napraviti… I to je prava mjera. Ivo Gregurević je mogao još puno toga napraviti, šteta, kud mu se žurilo, stvarno ne znam", kazao je Vrdoljak.

Jandroković i Obuljen Koržinek izrazili sućut u povodu smrti Ive Gregurevića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputili su u četvrtak izraze sućuti obitelji preminuloga istaknutog hrvatskog dramskog umjetnika Ive Gregurevića.

"Poštovana obitelji, s velikim sam žaljenjem primio vijest o preranom odlasku velikana hrvatskoga glumišta, gospodina Ive Gregurevića. Zauvijek  ćemo ga pamtiti po njegovim maestralno odigranim, upečatljivim ulogama, kojima se upisao u povijest kao istinska hrvatska glumačka legenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoje brojne, jedinstvene i neponovljive filmske uloge okrunjen je mnogim priznanjima te najprestižnijom nagradom Vladimir Nazor. Gospodin Gregurević svima nama ostat će u trajnom sjećanju svojom ljudskom i glumačkom veličinom i vrsnošću kojom je plijenio u gotovo stotinu hrvatskih filmova, kao i u najpoznatijim televizijskim serijama te kazališnim predstavama", poručio je Jandroković.

Obuljen Koržinek izrazila je sućut rekavši kako je Gregurevićeva smrt veliki gubitak za cijelo hrvatsko glumište i kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijest je zatekla cijelu umjetničku i kulturnu javnost i sve Hrvate koji su ga voljeli i poštivali. Mogao je još puno dati hrvatskom filmu i kazalištu, a sigurno će ga svatko zapamtiti po nekoj od uloga koja mu je bila posebno bliska", kazala je ministrica kulture.

Posljednji ispraćaj bit će održan 7. siječnja na zagrebačkom Mirogoju, a u rodnoj, voljenoj Donjoj Mahali u Orašju, Ivo Gregurović bit će pokopan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo