Lagali da su pokopali bebu, a tijelo bilo na Šalati

8.5.2010.
12:45
VOYO logo

38-godišnja Marija iz Krapinskih Toplica rodila je u zabočkoj bolnici 26. siječnja dječaka u 36. tjednu trudnoće, a na testu ocjene vitalnosti (Apgar) dobio je maksimalnu ocjenu - 10/10. Odmah po porodu liječnik dr. Mladen Zadro joj je rekao da je sve u redu, a drugi dan su joj rekli da je djetetu oko 3 u noći pozlilo, da se počeo gušiti i da mu nisu mogli pomoći.

Iako je tražila da vidi dijete, Mariji to liječnici nisu dozvolili. Doktor je joj njoj i suprugu Juraju rekao da je, s obzirom na situaciju najbolje da ne vide dijete jer će im to biti još veća trauma te da će bolnica zbrinuti dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija je 28. siječnja potpisala izjavu kojom odustaje od pokopa. Zbog teškog stanja još je neko vrijeme ostala u bolnici. Mučilo ju je što je potpisala izjavu, pa je pedijatricu dr. Andreju Filiju pitala može li ipak uzeti bebu. Rekla joj je da je dijete pokopano u zajedničkoj grobnici na zagrebačkom Krematoriju i savjetovala da za neko vrijeme, kad se smiri, ode tamo i oprosti se od bebe. Nesretnoj majci tada je rečeno da je dijete bilo na patologiji na Šalati i da može, kad hoće, dići nalaz i vidjeti točan uzrok smrti.

Po nalaz je otišla 26. ožujka. Na Zavodu za patologiju svi su bili iznenađeni zašto je uopće došla majka, kad se nalazi šalju liječniku koji je uputio tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostala je zaprepaštena kada ju je liječnik na odlasku upitao: "Gospođo, pa gdje vi idete? A što ćemo s bebom? Vaša beba je tu već dva mjeseca".

Pedijatrica Filija je neretnoj majci pokazala broj faksa na koji je poslala izjavu u kojoj odustaje od pokopa, ali na Šalati tvrde da ju nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dan nakon posjeta patologiji pogrebnici su preuzeli dijete i roditelji su pripremili pokop. Marija i dalje posjećuje psihijatricu, a "ponovna retraumatizacija" strašno ju je potresla. Ni ravnatelj zabočke bolnice dr. Stanko Belina ni šef Zavoda za patologiju na Šalati prof. Sven Seiwerth u petak nisu bili dostupni za objašnjenje kako je moguće da nečije dijete leži dva mjeseca na patologiji i da nitko ne pita čije je i što s njim učiniti.

Šef Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju KBC-a Zagreb dr. Damir Babić načelno objašnjava kako je nepisano pravilo svake patologije da se sva tijela koja nisu preuzeta čuvaju tri do četiri mjeseca, a nakon toga obavještavaju socijalne službe koje preuzimaju slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega što su proživjeli, Marija i Juraj razmišljaju o podizanju tužbe.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo