MILANOVIĆ O IZVJEŠĆU SOA-E / Predsjednik umiruje: Hrvatska može biti mirnija nego ikad, no za jedno smatra da ipak treba više ulagati

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Na pitanje kako komentira stavku kibernetičkih napada na Hrvatsku koji se spominju u izvješću, kaže da neke zemlje imaju izletničku narav, no da se ne radi o ničem bitnom što bi ugrozilo Hrvatsku

27.9.2021.
14:34
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović boravio je u Splitu gdje je sudjelovao na obilježavanju Dana Hrvatske ratne mornarice i obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice u vojarni Admiral flote „Sveto Letica- Barba".
Nakon svečanosti obratio se medijima. Na početku je komentirao izbore u Njemačkoj.

"Nisu to pobjede od prije 20 godina kada je Gerhard Schröder pobjeđivao uvjerljivo ili Angela Merkel. Niti je to rezultat iz 2005. kad su Schröder i Merkel imali isti broj glasova i kada je formirana neka koalicija. Ovo su takve pobjede i rezultati. Došlo je do preslagivanja i potpuno novog odnosa snaga, bitno drugačijeg na njemačkoj političkoj sceni. Koalicija će biti tročlana. Kako stvari stoje vodit će Socijaldemokrati ali neće se ništa bitno promijeniti u njemačkoj politici prema Europi i RH", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLIKO SMO SIGURNI? /

Ravnatelj SOA-e otkrio kako će kaos u Afganistanu utjecati na našu zemlju: 'Nažalost, Hrvatska ima tešku zadaću'

Image
KOLIKO SMO SIGURNI? /

Ravnatelj SOA-e otkrio kako će kaos u Afganistanu utjecati na našu zemlju: 'Nažalost, Hrvatska ima tešku zadaću'

Na pitanje o izboru predsjednika Vrhovnog suda kazao je da oko toga nema nikakvih novosti.

"Predlažem da odaberu kandidata, to je dobar prijedlog", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika stvar i obaveza

Osvrnuo se i na izvješće SOA-e u kojem se pobrojavaju ugroze koje prijete Hrvatskoj te kazao da Hrvatska može biti mirnija nego ikad.

"Ovo je prvi puta u našoj povijesti da hrvatska politička zajednica ima vlast, vlast jednako teritorij, od Prevlake do Piranskog zaljeva. To je velika stvar i obaveza“, rekao je, dodavši da treba više ulagati u vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smanjivati proračun, zadržati ga kakav je bio prije krize inače nećemo moći održavati sve što nabavljamo. To košta i nije to samo zrakoplov, to je i streljivo, zalihe, niz toga. To nije samo za pokazivanje nego ne dao bog za upotrebu“, kaže Milanović.

Situacija na Kosovu nas ne ugrožava, ali je promatramo. Nadodao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odnos Beograda i Kosova, teško će i jedni drugi napredovati prema EU, to se odnosi na Srbiju jer Kosovo nije priznato i ne vjerujem da će tako brzo biti priznato od svih članica EU. To je prepreka koju gledamo godinama, teško je preći preko nje. Mogu pozvati na deeskalaciju, to radi europska diplomacija i nikad ne napravi ništa", kazao je.

Neriješena situacija u regiji

Na pitanje kako komentira stavku kibernetičkih napada na Hrvatsku koji se spominju u izvješću, kaže da neke zemlje imaju izletničku narav, no da se ne radi o ničem bitnom što bi ugrozilo Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam zabrinut. Iz ovog što piše jasno je da svijet ne miruje i da povijest nije stala. Imamo neriješenu situaciju u regiji, imamo Beograd, ne govorim Srbe i Srbiju jer je to zapaljivo, imamo vlast koja lupeta o srpskom svetu. Pozivam Hrvate koji ne žive u Hrvatskoj da budu racionalni", kazao je.

"Je li Subotica hrvatski svet? Ona je veća nego sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj u provinciji", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo