Ministar Jakovina odgovoran je za 'opci kaos' i potpuni slom hrvatske poljoprivrede

10.5.2014.
13:34
VOYO logo

"Ovih dana je premijer Milanovic najavio da uvodi red i da ce svi oni koji rade stetu biti smijenjeni. Oslobodio nas je straha od ministra (financija Slavka) Linica, gradani malo lakse disu, vise se toliko ne boje, pa ja ga sada molim i pozivam, u ime svih onih seljaka koji u ove dvije godine propadaju, neka seljake oslobodi straha od Jakovininog nerada", rekao je Hrg i dodao: "Jasno je da je sljedeci ministar kojeg hitno treba smijeniti ministar Jakovina. I ne trebaju imenovati novoga ministra, bit ce manje troska, ucinci ce biti veci, moci ce se vise uloziti u proizvodnju, a birokracije ce biti manje", porucio je.

Hrg je na konferenciji za novinare odrzanoj u sredisnjici HSS-a na temu: "Potpuni slom hrvatske poljoprivrede. Kaos u ministarstvu", rekao da je 2011. u Agenciji za placanje u poljoprivredi bilo 477 ljudi, a danas ih ima 670.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znaci za manje od dvije godine ministar Jakovina, ne radeci nista u resoru, uspio je povecati za 193 osobe drzavnu birokraciju koja bi trebala voditi brigu o isplatama poticaja u poljoprivredi, dok istovremeno propadaju poljoprivredna gospodarstva, posebno obiteljska poljoprivredna gospodarstva", ustvrdio je Hrg.

Kap koja je "malo prelila casu", rekao je, bio je podatak od neki dan da je iz sustava poticaja izbrisano vise od 20.000 krava dojilja krizanki, dok se svugdje u Europskoj uniji isplacuju poticaji. Oni su medutim u Hrvatskoj najedanput nestali, bez da je netko prethodno obavijestio poljoprivredne proizvodace, rekao je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim rijecima, ta agencija radi tako lose, da ljudi ne znaju koliko trebaju dobiti poticaja, za sto dobivaju i koliko konacno su dobili, ustvrdivsi da se u takvom sustavu moze manipulirati, pa se "velikima moze isplatiti ono sve sto im pripada, a mali neka poginu, za njih ionako nikoga u ovoj drzavi vise nije briga".

Rekao je kako je sinoc na jednom portalu procitao da je Vindija duzna mljekarima nekoliko mjeseci, da su mljekari iz krizevackog kraja tek sada dobili novac za sijecanj i da Vindiji izgleda ne placaju veliki kupci, odnosno Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje je ministar Jakovina? Nije li on trebao pozvati Vindiju i pitati u cemu je problem, iz kojih vi razloga ne mozete platiti seljacima mlijeko, od kojeg oni zive? Je li problem da netko vama ne placa, pa da saznamo istinu", rekao je i javno pozvao Vindiju da javnost i proizvodace obavijeste zasto nisu ljudima mogli platiti njihov proizvod.

"Obiteljska poljoprivredna gospodarstva propadaju, nema reda, vlada opci kaos i u tom opcem neredu jednostavno se odgovorni sakriju", ustvrdio je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog seljackog saveza Mijo Latin pozvao je sve seljake da izidu na izbore za Europski parlament i glasaju za HSS-ovu kandidatkinju Marijanu Petir. Ona se borila za mala obiteljska gospodarstva i za selo, a najavila je, kazao je, da ce se, ako ude u EU parlament, prijaviti za clanstvo u Odboru za poljoprivredu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo