PRVA NAGRADA URUGVAJCU / Motovun izabrao ovogodišnje pobjednike

Image

Film "Kašnjenje" je, navodi se u obrazloženju odluke, nagrađen zbog svoje humanosti i nježnosti te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi koja je snimljena izvanrednim redateljskim vještinama.

2.8.2012.
7:43
VOYO logo

MOTOVUN - Film "Kašnjenje"" urugvajskog redatelja Rodriga Plá dobitnik je glavne nagrade "Propeler Motovuna" ovogodišnjeg Motovun film festivala.

Nagrada "Bauer" za najbolji film u regiji pripao je filmu "Klip", mlade srpske redateljice Maje Miloš, nagradu "FIPRESCI" dobio je film "Igra" ("Play"), švedskog redatelja Rubena Östlunda, a za najbolji kratki film nagradu je dobio nizozemski film "Slonovske noge" ("Elephant Feet") redatelja Dana Geesina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film "Kašnjenje" je, navodi se u obrazloženju odluke, nagrađen zbog svoje humanosti i nježnosti te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama.

"Kašnjenje" je obiteljska priča o senilnom ocu koji stalno zaboravlja stvari, a njegova kći Maria o svemu brine sama, malo spava i previše radi. Istovremeno se vole, a istovremeno se ne mogu podnijeti. Maria na koncu svog oca odvodi u starački dom kako bi se bolje brinula o svojoj djeci. No, otkriva da je previše siromašna da bi si priuštila očev smještaj u domu, a opet prebogata da bi se kvalificirala za socijalnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O glavnoj nagradi "Propeleru Motovuna" odlučivao je žiri u sastavu Simon Perry, Jagoda Kaloper i Ruth Bradley.

Debitantski film srpske redateljice Maje Miloš "Klip" nagradu "Bauer" dobio je, kaže se u obrazloženju, za izuzetnu autentičnost i autorsku beskompromisnost u tretiranju bolnih psiholoških trauma aktualne tranzicijske stvarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film, za koji sama redateljica kaže da je to "sex, ljubav i turbofolk", prikazuje realni tinejdžerski svijet na rubu beogradskog predgrađa. To su tinejdžeri koji su stalno na tulumima, nadrogirani i pijani, te prolaze kroz pakao života a da toga nisu ni svjesni.

"Film vješto bira prikladan način da vrlo direktno komunicira s frustracijama i dilemama mlade generacije filmske publike", stoji u obrazloženju žirija u sastavu Pjer Žalica, Nikola Vukčević, Marija Škaričić, Arta Dobroshi, Vladimir Blaževski, Karpo Godina i Svetozar Cvetković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film "Klip" je nagradu osvojio u konkurenciji s hrvatskim filmom "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta i slovenskim filmom "Izlet" u režiji Nejca Gazvode.

U obrazloženju nagrade "FIPRESCI" filmu "Igra" ("Play"), švedskog redatelja Rubena Östlunda, kaže se da je taj film upečatljiv i složen prikaz suvremene Europe, prelomljen kroz prizmu odnosa moći najmlađih generacija u najrazvijenijoj od demokracija. "Izvrsno tempiranom naracijom dječačke odiseje u kapitalističkom svemiru Östlund se dotiče svih njegovih boljki a formalna izvedba u potpunosti uspijeva obuhvatiti sve dimenzije trenutačno najosjetljivijih tema zapadne civilizacije," navodi se u obrazloženju žirija koji su činili Vladan Petković, Ima Simić i Dejan Trajkoski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade su dobitnicima uručene u srijedu navečer.

Pobjednici ostalih nagrada proglašeni su prije, pa je tako nagrada "Maverick" ove godine pripala kultnom britanskom redatelju Terenceu Daviesu, dok su nagradu "50 godina" dobili Veljko Bulajić i Lordan Zafranović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji, 15. Motovun film festival je u glavnom programu prikazao 22 filma odabrana između stotina naslova recentne svjetske kinematografije.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo