Pilot projekt / Narukvice za elektronički nadzor sada i kod nas: još se čeka prvi 'dobrovoljac'!

Nakon što su se godinama najavljivale - u Ministarstvu pravosuđa krenuo je pilot projekt s narukvicama za elektronički nadzor zatvorenika. Lagana narukvica oko noge u realnom vremenu pratit će pridržava li se zatvorenik pravila u svom domu

6.2.2017.
19:20
VOYO logo

Jednom kad vam ovaj komad plastike završi iznad gležnja – prati vas se i nadzire – 24 sata na dan.  Narukvica je lagana. Vodootporna i povezana s ovakvom baznom stanicom. Prati pokrete, temperaturu i otkriva svaki eventualni pokušaj skidanja. 

Skidanje ili oštećenje odmah će se registrirati ovdje u Sektoru za probaciju Ministarstva pravosuđa odakle se obavlja nadzor, prati radijus kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je nabavilo 20-ak narukvica i prije nekoliko dana pokrenulo pilot projekt. Čekaju prvog dobrovoljca u Zagrebu ili Velikoj Gorici!

"U pilot projekt ulaze osumnjičenici protiv kojih istražni sudac odredi istražni zatvor u domu i osuđenici kojima sudac izvršenja dakle odobri uvjetni otpust.", izjavila je Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narukvice bi se stavljale osumnjičenima ili počiniteljima imovinskih kaznenih djela koji bi morali dati suglasnost. 150 tisuća eura za projekt stiglo je iz fondova Europske unije. A same narukvice u budućnosti bi se itekako isplatile. Jer analiza kaže - dan u zatvoru državu stoji 400 kuna, a dan elektroničkog nadzora 100! 

"Kriterij je ekonomičnost, ali na ovaj način pomažemo i resocijalizaciju okrivljenika, njihovo lakše uključivanje u život, ali vjerojatno i manjoj traumi svih sudionika u kaznenom postupku!", izjavila je Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektronički nadzor u Europi se provodi već desetljećima. Pa iako misle da kasne, struka narukvice pozdravlja.

"Ja mislim da će svaki okrivljenik umjesto istražnog zatvora, ako mu se odredi istražni zatvor u domu ili mjera opreza uz posebne uvjete, a to je kontrola putem narukvice, da će sasvim sigurno pristat na to i pridržavat se toga. To pridonosi jednoj objektivizaciji tretmana okrivljenika tijekom postupka, a i kasnije", kazao je Veljko Miljević, odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilot projekt trajat će sto dana otkako se prvoj osobi stavi narukvica. Paralelno s njima u Ministarstvu pravosuđa testirat će i GPS uređaje, te uređaje za prepoznavanje glasa.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo