'Ne ćirilici' je govor mržnje!

7.4.2013.
15:43
VOYO logo

Iz Platforme 112 poručuju da osuđuju "diskriminatorne poruke poslane sa prosvjednog skupa protiv ćirilice održanog danas u Zagrebu" te pozivaju Vladu RH da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u RH.

"Temelj svake pravne i demokratske države je sustavno i nepristrano provođenje svih zakonskih normi, posebice onih koji se tiču zaštite i promocije ljudskih prava. Platforma 112 je u svojem godišnjem izvještaju o radu Vlade RH za 2012. godinu pozdravila najave koje su se ticale uvođenja dvojezičnih natpisa na području Vukovarsko-srijemske županije kao hvale vrijedan napor na putu ka ostvarenju pune zaštite manjinskih prava u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platforma 112 je do sada upozoravala na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova. Nažalost i danas smo bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića te zahtijevamo jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima sa ustavnim vrijednostima i zakonima RH. Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u EU ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također apeliramo na Vladu Republike Hrvatske i sve ostale društvene aktere da promiču kulturu mira, toleranciju prema kulturalnim i drugim različitostima te poštovanje manjinskih i ljudskih prava posebice na područjima na kojima su ratne traume još uvijek prisutne", navodi se u priopćenju poslanom medijima.

Kako je izgledao prosvjed na zagrebačkom glavnom trgu možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike