rođendan moderne hrvatske / Nekad je današnji dan bio praznik: Nije se radilo, slavilo se, a bio je i idealan za spajanja

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan na današnji dan 1991. proglasio je hrvatsku samostalnost. Još mnogi pamet njegove riječi na kraju saborske sjednice: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život'

25.6.2023.
11:11
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nekad smo na današnji dan slavili Dan državnosti. No, aktualna HDZ-ova Vlada je 2019. išla u izmjene Zakona o državnim praznicima pa su Dan državnosti odlučili vratiti na 30. svibnja, kako se taj praznik slavio prvih deset godina hrvatske samostalnosti, od 1991. do 2001. godine.

Naime, koalicija na čelu s SDP-om 2001. godine odlučila je da se kao državni praznici i neradni dani slave Dan državnosti 25. lipnja i Dan neovisnosti 8. listopada, dok je 30. svibnja postao Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je bilo drago što se Dan državnosti vratio na 30. svibanj, ali oni skloni spajanju praznika i vikenda nisu bili oduševljeni vraćanju na staro. Naime, kako je 22. lipnja Dan antifašističke borbe i neradni dan, a Dan državnosti slavio se tri dana kasnije - to je bila idealna kombinacija za spajanje.

Dan kad je rođena moderna hrvatska država

A što se uopće dogodilo 25. lipnja?
Sabor je, naime, 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne RH.
Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan je na današnji dan 1991. proglasio Hrvatsku samostalnom državom. Nakon njegovih riječi: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život' u sabornici je nastalo oduševljenje, intonirala se himna i zapjevalo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluci o Hrvatskoj kao samostalnoj državi prethodila je referendumska odluka većine građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.
Na temelju tog referenduma na kojem su se građani izjasnili da žele živjeti u Hrvatskoj a ne u Jugoslaviji, ali i nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH.

Pogledajte video: Tvtko Jakovina o Danu državnosti: Može se reći da ga je za sebe izglasao HDZ, 25. lipnja je bio logičniji datum

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo