'uspjeli zadržati mir' / Neko drugo lice Balkana: u ovom hrvatskom mjestu Hrvati sa Srbima uče ćirilicu i raduju se Svetom Savi

Image
Foto: Wikipedia

'Mi smo uspjeli zadržati mir zahvaljujući trezvenim glavama i jednih i drugih. Družili smo se normalno i da nije bilo toga ne bismo mogli opstati', kazao je za Blic profesor iz Moravica

13.12.2017.
16:31
Wikipedia
VOYO logo

Novinarka srpskog Blica neko je vrijeme provela u Moravicama u Gorskom kotaru, mjestu koje se do 1996. godine zvalo Srpske Moravice.

U tom mjestu danas, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, živi 415 Srba i 184 Hrvata, kao i 65 pripadnika drugih nacionalnosti ili onih koji se o istoj nisu izjasnili na zadnjem popisu stanovništva 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moravice su jedno od rijetkih većinski srpskih sela u Lijepoj našoj koje nisu, kao ostali dijelovi Hrvatske, iskusile strahote Domovinskog rata.

"Kad slavimo svetog Savu, po darove dolaze i hrvatska i muslimanska djeca. Ona su ista i na jednoj i na drugoj strani", kazao je za BlicNovica Vučinić, učitelj u OŠ Nikola Tesla u Moravicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko Moravica nalazi se još nekoliko zbijenih sela u okolini Grada Vrbovsko, u Gorskom kotaru, planinskoj regiji između Karlovca i Rijeke. U Gradu Vrbovskom ima skoro 36 posto Srba, ali u ostalom dijelu Gorskog kotara oni su u manjini.

"Mi smo uspjeli zadržati mir zahvaljujući trezvenim glavama i jednih i drugih. Družili smo se normalno i da nije bilo toga ne bismo mogli opstati," kazao im je profesor Vučinić koji u školi predaje povijest i geografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski učenici danas u Moravicama, a takvih je pedesetak, u toj školi pohađaju i dopunsku nastavu iz srpskog jezika i književnosti, a imaju i mogućnost učenja pravoslavnog vjeronauka. Događa se da na satove srpskog jezika dolaze i Hrvati i Muslimani u želji da nauče i ćirilicu. U selu koje je nekada bilo i željeznički strateška točka još opstaje i srednja škola, kao i učenički dom u kojem žive i hrvatski učenici iz Gorskog kotara.

"Svi se druže i svi su zajedno. Ujutro se dogodi da netko na jukeboxu pusti 'Beograde' od Cece i ponekad se baš iznenadim. Inače, najviše se slušaju srpski narodnjaci. Nijedna druga muzika ne može napraviti takav štimung," ispričala je za Blic nasmiješena konobarica Jovanka Musulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da govore o hrvatskom ili srpskom stanovništvu, svi su se u Moravicama novinarima Blica požalili na to da mladi odlaze iz Gorskog kotara. Neki završavaju fakultete i nalaze posao u Zagrebu, dok drugi sreću traže i van zemlje.

"U lokalnoj zajednici kod nas nema problema, ali ima u društvu. Ako se tako nastavi, Srbi će polako nestati. Biti Srbin i antifašist, pa to je duplo gore. To traje već 20 godina i ne nazire mu se kraj. Nama je ugrožen civilizacijski poredak, ovdje nema ni govora o sekularnoj državi," kazao im je profesor iz Tesle koji situaciju u hrvatskom društvu na širem planu ne vidi kao dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo