POSJETIO HRVATSKU / Neočekivan sastanak predsjednice: u Opatiji se susrela s američkim senatorom

Image
Foto: Ured predsjednice

Predsjednica i senator McCain razgovor su posvetili razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi

9.4.2017.
16:05
Ured predsjednice
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Opatiji se sastala s američkim senatorom Johnom McCainom koji je na njen poziv došao u Hrvatsku, navodi se na službenoj stranici predsjednice.

Posjet je započeo sastankom Predsjednice Republike i senatora  i predstavlja nastavak njihovog redovitog dijaloga, a dolazi nakon nedavnog sastanka na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica i senator McCain razgovor su posvetili razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši značaj vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka. U tom pogledu, složili su se oko važnosti usredotočenosti američke administracije ‎i na ovo područje svijeta.

Predsjednica Republike i senator‎ složili su se i u osudi nedavnog korištenja kemijskog naoružanja u Siriji i nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog kao i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. Sjedinjene Države bile su predano uz Republiku Hrvatsku i tijekom ostvarivanja našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Republika Hrvatska visoko vrednuje ostvareno transatlantsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Senator McCain kasnije se u Dubrovniku susreo i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Na fotografijama koje je objavila Vlada na Twitteru može se vidjeti da su njihovom društvu bili ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te američka ambasadorica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo