pomak u njihovu korist / Novi zakon spas je za studente: 'Šefove smo ganjali po ulicama da nam isplate dugove'

Image
Foto: SC/Vijesti.hr

Novi Zakon o obavljanju studentskih poslova trebao bi predstavljati spas za studente

19.11.2018.
7:48
SC/Vijesti.hr
VOYO logo

Prošlog tjedna na snagu je stupio Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je po prvi puta zakonski odredio minimalnu satnicu za studentski rad od 21,50 kuna. 

Njime je između ostalog, propisano i pravo na 50-postotno uvećanje cijene rada nedjeljom, državnim blagdanom, noću te za prekovremene sate, pravo na polusatni odmor nakon šest radnih sati, a pravo rada preko studentskog ugovora sada mogu ostvariti i izvanredni studenti. Osim toga, na snagu je stupila i obveza potpisivanje ugovora između poslodavaca, studenta i student servisa isključivo prije početka rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonodavac obećava i poseban nadzor nad provedbom Zakona o obavljanju studentskih poslova, uz uključenu poreznu inspekciju i inspekciju rada. 

"Satnice su bile niske, dugo sam radio i za 17 kuna na sat. Dobro je da je propisan minimalac i za studentski rad, ali ne vjerujem da će ovaj zakon puno toga promijeniti. Pitanje je koliko će se provoditi u praksi i tko će to kontrolirati. Birao sam poslodavce za koje znam ili sam čuo da su pošteni i nisam imao problema, ali znam da neki uzmu ugovor i ne prijave sve sate rada, već te plate na crno. Zadnji mjesec sezone ni ne plate, zatvore firmu i odu iz grada, iz države i ne možeš ih naći. Zakon im omogućava da sljedećeg ljeta ponovno otvore firmu, možda samo pod drugim imenom", ispričao je za Glas Istre Sven Gerenčir iz Pule, apsolvent filozofsko-teološkog studija u Rijeci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pulskom Student servisu upravo ovjerava ugovor za Sajam knjiga u Istri, koji samo što nije počeo, i raduje se novom poslu. Radio je za njih i lani i ima samo dobra iskustva: dobio je 500 kuna bonusa za istovar i utovar knjiga, a dok čekaju izdavača, ako ovaj kasni, također im se broje radni sati. Radio je svih pet studentskih godina, konobario u Rijeci i na ljetnim glazbenim festivalima u Puli, ljetos bio prodavač u trgovini na plaži, u hotelu u Opatiji radio i po 14 sati dnevno, ali su ga, kaže, pošteno platili.

Kaže Sven, ukoliko im poslodavac ne isplati, nemaju se kome obratiti pa su često prisiljeni sami utjerivati dugove, ganjajući šefove na ulici i telefonom. Novi zakon konačno bi trebao stati na kraj takvoj praksi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo