OBJAVLJENE NOMINACIJE / Oscari daju ton nijemom filmu!

Svjetski filmofili mogu prestati nagađati koji su sretnici nominirani za Oscare jer je napokon poznato tko će se boriti za najprestižniju filmsku nagradu.

24.1.2012.
15:50
VOYO logo

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti26. veljače će dodijeliti Oscare filmašima koji su obilježili 2011. godinu, a objavom službenih nominacija počela je trka za najprestižniju filmsku nagradu.

Film Martina Scorsesea "Hugo" osvojio je u utorak jedanaest nominacija za Oscara, pretekavši tako za jednu nominaciju francuski nijemi film "Umjetnik" koji je nominiran u deset kategorija.

Filmovi "Igrapobjednika" s Bradom Pittom i "Putrata" Stevena Spielberga našli su se na trećem mjestu s po šest nominacija.

Sva četiri filma osvojila su nominaciju za najbolji film, a u toj su kategoriji uz njih nominirani i "Nasljednici", "Tajni život kućnih pomoćnica", "Ponoć u Parizu", "Drvo života" i "Jako glasno i nevjerojatno blizu".

Za glavnu mušku ulogu nominirani su GeorgeClooney u "Nasljednicima", JeanDujardin u "Umjetniku", BradPitt u "Igri pobjednika", GaryOldman u filmu "Dečko, dama, kralj, špijun" i DemianBichir u filmu "A Better Life".

Popis nominiranih za glavnu žensku ulogu predvodi MerylStreep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". Uz nju su nominirane GlennClose za ulogu u filmu "Albert Nobbs", ViolaDavis za "Tajni život kućnih pomoćnica", RooneyMara za ulogu Lisbeth Salander u filmu "Muškarci koji mrze žene" i MichelleWilliams za "Tjedan dana s Marilyn".

Za najbolju mušku sporednu ulogu nominirani su KennethBranagh ("Tjedan danas Marilyn"), JonahHill ("Igra pobjednika"), NickNolte ("Warrior"), ChristopherPlummer ("Beginners") i MaxvonSydow ("Jako glasno i nevjerojatno blizu").

Uz JessicuChastain i OctaviuSpencer koje su nominirane za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica", u toj su kategoriji nominirane i BereniceBejo ("Umjetnik"), MelissaMcCarthy ("Djeveruše") te JanetMcTeer ("Albert Nobbs").

Za najbolju režiju nominirani su MartinScorsese ("Hugo"), MichelHaznavicius ("Umjetnik"), WoodyAllen ("Ponoć u Parizu"), AlexanderPayne ("Nasljednici") i TerrenceMalick ("Drvo života").

Za najbolji film na stranom jeziku nominirani su belgijski film "Bullhead", izraelski "Footnote", poljski "InDarkness", kanadski "MonsieurLazhar" i iranski "Nader i Simin se rastaju".

Dobitnici će biti poznati na 84. dodjeli Oscara u Hollywoodu 26. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo