Domaći festival dizajna / Počeo Zagreb Design Week, posebno mjesto ima izložba penakala Slavoljuba Penkale: 'Dizajn nije trošak'

Traje do kraja tjedna, uz izložbe, filmske projekcije, radionice i zabavu

6.9.2022.
20:17
VOYO logo

RTL-ova Jelena Pajić javila se uživo iz dvorišta Akademije likovnih umjetnisti gdje je njen gost Danijel Tomičić, otkrio novosti s ovogodišnjeg devetog izdanja "Zagreb Design Week" ove godine s temom "Bez granica". Tomičić kao jedan od suorganizatora rekao je: "Cijeli je niz izložbi, jedna je došla iz Mađarske pod nazivom 'Pametna Mađarska', potom iz Nizozemske 'Supermarket budućnosti', tu je i izložbu finalista, a stvarno je jako puno prijava- 105 finalista u šest kategorija. Imamo concept store u koji smo okupili najbolje hrvatske proizvođače namještaja.

Riječ je o pet tvrtki koje su se pojavile proteklih nekoliko godina čime smo sretni. Mogli smo prije devet godina mogle govoriti o jednoj ili dvije tvrtke koje su integrirale dizajn u poslovanje, a bave se namještajem. Ove godine imamo ih čak pet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno mjesto ove godine ima kolekcija Penkalinih penkala. "To je drugačiji pogled na Slavoljuba Penkalu jer govorimo o njemu kao tvorcu robne marke i to najuspješnije u hrvatskoj povijesti. Od početka 20.-og stoljeća do početka Drugog svjetskog rata djelovala je tvrtka u Zagrebu koja je bila u svjetskom vrhu u proizvodnju pisaćem pribora. Bili su jedni od najboljih na svijetu, rijetko je takvo što u Hrvatskoj", rekao je Tomičić.
Nastavio je da dizajn nije trošak, kako ga mnogi smatraju. "To je kao kad kupite novi stroj ili investirate u radnike, edukaciju. Za neke je to trošak, za druge investicija, No i sami trošimo novac i proizvod odabiremo tako da nam je bitan dizajn. Na listi svojih želja su sigurno i dobro dizajnirani proizvodi. obrazovanje", rekao je Tomičić. Sve do nedjelje u Akademiji se može vidjeti izložba, a do ponoći su dostupni i drugi sadržaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo