'OTPLOVIO U VJEČNOST' / Preminuo bivši zastupnik, profesor i osnivač zagrebačke gimnazije. Kći u dirljivoj objavi: 'Molimo te da pozdraviš mamu'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zlatko Šešelj umro je noćas u dobi od 71 godine, potvrdila je u subotu ujutro njegova kćer

25.11.2023.
13:29
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Zlatko Šešelj, hrvatski klasični filolog i prevoditelj, osnivač Privatne klasične gimnazije i bivši saborski zastupnik, umro je noćas u dobi od 71 godine, potvrdila je u subotu ujutro njegova kćer. Bio je profesor klasičnih jezika na osnovnim i srednjim školama, ravnatelj Obrazovnoga centra za jezike i Klasične gimnazije u Zagrebu.

Godine 1996. osnovao je Privatnu klasičnu gimnaziju, na kojoj je radio kao profesor i ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je metodiku nastave klasičnih jezika.

Jedan je od osnivača, a potom i glavni urednik časopisa Latina et Graeca (od 1973), te jedan od pokretača i glavni i odgovorni urednik biblioteke časopisa Latina et Graeca (od 1979), specijalizirane za dvojezična izdanja antičkih tekstova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je mnogih stručnih i znanstvenih radova s područja klasične filologije, udžbenika i prijevoda s latinskoga. Bio je SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru od 2000. do 2001. godine.

Emotivan oproštaj od oca

Njegova kćer Lana Šešelj Lučić dirljivom se porukom na Facebooku jutros oprostila od oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu znanstvenici da se prije odlaska sanjaju najljepša sjećanja, da se ponovo proživljavaju sretni trenuci i da se odlazi s osmjehom na srcu. U životu našeg tate takvih je trenutaka, hvala bogu, bilo u izobilju. Njegova vjera u ljude, njegova ljubav prema životu i vječni optimizam ovaj su svijet činili boljim mjestom, a kreativnost, intelekt i sposobnost da u ljudima budi strast za znanjem i osvajanjem svijeta, prvenstveno dobrotom, unio je dio njega u svaku osobu koja ga je poznavala. Ako moram birati samo trenutak koji mu je um poklonio pred put, to je ovaj. Toplo ljeto, Radovljica, mama s tetom Katjom na kavi, gospodin Majer s fotoaparatom, a Maja i ja s najboljim tatom na svijetu u bazenu. Bezbrižni i puni života, svi redom. Noćas je tata prešao rijeku Stiks i tiho i nenametljivo otplovio u vječnost. Tata, Marko te moli da pozdraviš Herakla, ako ga sretneš, a Maja i ja te molimo da pozdraviš mamu. Volimo te beskrajno", napisala je Lana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo