PREMINUO HRVATSKI POLITIČAR ANTO KOVAČEVIĆ, OGLASILA SE NJEGOVA OBITELJ: / 'Umro je od posljedica koronavirusa'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Kandidirao se i za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu

15.11.2020.
11:57
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević umro je u subotu u 69. godini od posljedica covida-19, potvrdila je u nedjelju obitelj.

U bivšem sistemu osuđen je na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planete Zemlje po Amenesty Internationalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njega se oprostio i Hrvoje Zekanović iz Domovinskog pokreta:

“Napustio nas je čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku. Anto Kovačević 1952.- 2020.”, napisao je Zekanović na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču sa 28. godina a politički uzor zbog čega je dijelom i suđen bio mu je Marko Veselica, s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u Adi kod Odžaka u Bosni i Hercegovini 1952. godine.

Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvrijedio Vesnu Pusić i sve žene

Njegovo djelovanje u Saboru svi će pamtiti po seksističkoj izjavi koju je uputio Vesni Pusić, a tiče se "madraca i mudraca":

"Pa već dulje vremena razmišljam kako odgovoriti na replike gospođe Pusić koje su uvredljive. Gospođo Pusić u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca. A ona hoće biti mudrac", rekao joj je 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Bio je borac za hrvatske interese'

Premijer Andrej Plenković uputio je u nedjelju sućut u povodu smrti Ante Kovačevića poručivši kako će on ostati upamćen po političkom angažmanu posebo u vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima kada se bez ustručavanja borio za istinu, pravednost i hrvatske interese.

Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene, stoji u sućuti premijera Plenkovića obitelji Ante Kovačevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Kovačević ostat će upamćen i po svom političkom angažmanu kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dok se u razdoblju jugoslavenskog komunističkog režima bez ustručavanja borio za istinu i pravednost te zalagao za hrvatske interese. Radi toga je kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svojih mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda. Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti'', poručio je premijer Plenković.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo