razbijmo društvenu stigmu! / Pročitajte iskustva roditelja: kako odgajati i živjeti s djecom s autizmom?

Biti samohrana majka, nigdje na svijetu nije lako, pa tako ni u Hrvatskoj. Pjevačica i glumica Renata Sabljak uz taj, svakodnevno nosi i još veći teret. Obojica njezinih sinova, blizanci Luka i Borna, pate od poremećaja iz spektra autizma. Hrabra mama Renata prvi je put progovorila o tome, otkrivši tajnu u Facebook statusu. Njezinu sudbinu dijeli još mnogo roditelja

5.4.2016.
18:33
VOYO logo

Živjeti s autizmom, odgajati dijete s autističnim poremećajem, gledati ga kako ne može odrastati poput svojih vršnjaka - sudbina je to koju često nije lako priznati nekome. To je teret koji mnogi nose duboko zakopan u sebi, pa i Renata Sabljak.

"Osobno nisam javno govorila jer sam samo Mama. Samohrana Mama, koja ima dva sina, blizance iz autističnog spektra koja se uvjerila u to da ne postoje dva identična puta ili smjera kojim treba ići u razbijanju istoga i koja živi život najbolje što može kako bi ispunila svoju svrhu", napisala je pjevačica i glumica Renata Sabljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim je statusom na Facebooku pjevačica i glumica javno progovorila o svojoj dugo skrivanoj obiteljskoj tajni. Po prvi put nakon osam godina priznala je da njezini blizanci, Luka i Borna, pate od poremećaja iz spektra autizma.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S istom tom dijagnozom suočila se i defektologinja Slavica kada je nakon tri neuspjele trudnoće rodila sina Maria.

"Nije lako pred svijetom reći imama dijete s autizmom. Hoćete, nećete, ovo društvo cijeni sposobne i nadarene, a mi svi roditelji želimo da djeca kada se rode budu bolja od nas. I onda se suočite da imate djijete koje nikada neće biti poput druge", prpričala je Slavica Dujmović, predsjednica Udruge za autizam Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U društvu su djeca s autizmom ili poremećajem iz spektra autizma, još uvijek stigmatizirana. Kako teško uspostavljaju komunikaciju, nemaju empatiju i  ne razumiju što im okolina govori, ljudi im često prilaze sa zadrškom. No, najgore je roditeljima. Njihova im djeca ne znaju izraziti emocije.  

"Kada ste majka, volite još dijete kojem ste potrebna. Nađete se u situaciji kada ne razumjete potrebu dijete, kada vas ne gleda, ne veseli se, ne privija se uz vas, ne dobijete odgovor na ljubav koju mu pružate", opisuje Dujmović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Udruzi za autizam učimo sve - od odlaska u dućan do svakodnevnih vještina, kuhanja, čišećnja, pranja, odlazimo frizeru. Sve od dnevnih aktivnosti do socijalizacije", kazala je radna terapeutkinja Ana Petrinec.

Djeca oboljela od autizma žive u svom svijetu. Nerijetko su genijalci, poput Einsteina, kojem je, navodno, također dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između 10 i 15 djece na 10.000 rođene djece ima neki oblik autizma. To su već stariji podaci, ali noviji govore da je negdje čak 22 osobe na 10.000 osoba autistično", obrazlaže Vedran Suša iz Udruge za autizam Zagreb .

Slavičin je sin jedinac dio te crne statistike. Ona mu i danas svakodnevno pomaže u socijalizaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da nas ta djeca nauče pratiti i da budemo tolerantniji, poslušniji, otvoreniji… Zaista, bolji ljudi. Ja sam sto puta kazala gdje bi mi bio kraj da nije bilo mog sina", zaključila je Slavica Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo