ČIM SE POČELO RASPRAVLJATI O GUP-U, USLIJEDILA JE STANKA: / 'Mora se utvrditi jesu li amandmani u skladu s predloženim izmjenama'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Patrik Macek/Pixsell

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas se raspravlja o Bandićevu GUP-u.

6.2.2020.
8:38
Dalibor Urukalović/Pixsell, Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

>>>>Posljednje informacije

15.10 - Nakon stanke za ručak, na red je došla točka dnevnog reda vezana uz GUP. Gradonačelnik Milan Bandić podnio je šest amandmana, HDZ 15, a Klub Milan Bandić 365 stranka rada i solidarnosti čak 65 amandmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim se to dogodilo, već je došlo do stanke koju je odredio predsjednik Skupštine jer Odbor za prostorno uređenje rmora raspraviti jesu li amandmani u skladu s predloženim izmjenama.

Sjednica se nastavlja u 15.45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.15 - Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je u četvrtak premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, nakon što je HDZ amandmanima na izmjene GUP-a ponovno odgodio odluku oko GUP-a, da je "kralj prolongacije i nedonošenja odluka".

"HDZ je danas ponovno odgodio svoju odluku. Plenković je kralj prolongacije i kralj nedonošenja odluka, jadno je kako u Zagrebu obnašaju vlast HDZ i Bandić i kako ne slušaju građane", poručio je Maras na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine, gdje su udruge organizirale glasan prosvjed protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras je istaknuo da na inicijativu SDP-a oporbeni gradski zastupnici traže referendum o GUP-u. "Ne očekujemo od HDZ-a podršku, ali neka građani vide tko je za to da oni odlučuju, a tko je za to da interesi kumova i određenih lobija imaju od GUP-a koristi. S te strane, mislim da je građanima sve jasno i da je dosta ove politike", poručio je Maras.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

04.06.2019., Zagreb - Predsjednik gradskog SDP-a Gordan Maras odrzao je ispred vijecnice konferenciju za medije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje misli li da će gradonačelnik Milan Bandić pristati na 15 HDZ-ovih amandmana, Maras kaže kako je to "samo politička igra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smiješno je da smo mi u Hrvatskoj danas taoci odnosa Bandića i Plenkovića, hoće li Bandić podržavati Plenkovića u Saboru i hoće li Plenković podržavati Bandića u Gradskoj skupštini", kaže Maras.

"To je jad i čemer hrvatske politike, to su Bandić i Plenković", poručio je šef zagrebačkog SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ poslao 15, Bandićeva stranka 65 amandmana

12.10 - Stigli su amandmani na GUP. HDZ je poslao 15, a Klub Bandićeve Stranke rada i solidarnosti 65.

11.44 - "Amandmani koje smo mi uložili idu na poboljšanje GUP-a. Ako naši amandmani ne prođu nećemo glasati za GUP", rekao je Kazimir Ilijaš, novi šef HDZ-ovog kluba u Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto amandmane nisu uložili ranije, Ilijaš je odgovorio da je to zato jer su čekali odluku Gradske organizacije HDZ-a.

"Mi smo demokratska i velika stranka. Postoje oni koji su za i protiv, uvažavali smo argumente i jednih i drugih, stručnih odbora i odluka je donesena. Bilo bi smiješno da se odluke donose kao da živimo u Sjevernoj Koreji", kaže Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

01.02.2018., Zagreb - U Starogradskoj vijecnici, Gradska skupstina je nastavila sjednicu od utorka. Kazimir Ilijas. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

11.30 - HDZ-ov gradski zastupnik Ivan Čelić kritički se osvrnuo na stanje u stranci i koaliciju s Bandićem, donosi N1.

"Mislim da bi zagrebački HDZ trebao biti prepoznatljiviji i imati proaktivni pristup. Mislim da će ovi unutarstranački izbori poslužiti da se stvari promiješaju, da dođu novi ljudi u zagrebački HDZ jer ne možemo biti zadovoljni izbornim rezultatima do sada. I o povjerenju Bandiću treba razmišljati i napraviti veći odmak od politike koju promovira gradonačelnik grada Zagreba", istaknuo je Ćelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Dodao je na koncu da Gradski odbor unatoč mišljenju vrha stranke može donijeti svoje odluke vezane uz grad.

"Jučer su mogli donijeti političku odluku da ne podrže ove izmjene GUP-a. Poštujem odluke stranačkog tijela, a koliko je to dobro, vidjet ćemo na izborima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.15 - Nezavisni zastupnik Renato Petek također se obratio novinarima rekavši da čeka najavljene amandmane kako bi ih mogao proučiti.

"Teško je reći kada očekivati glasanje o GUP-u. Imamo planiranu sjednicu sredinom ožujka, a nakon ove današnje znat ćemo hoće li se stići do te sjednice dobiti odborenje Ministarstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.10 - Zastupnik Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš! tijekom obraćanja novinarima izjavio je da su HDZ-ovi amandmani kompromisno rješenje kojim ta stranka kupuje vrijeme dok ne prođu unutarstranački izbori:

"Možda kupuju i neko dodatno vrijeme u smislu da bi se odugovlačilo preko Ministarstva. Pričalo se o 75 amandmana, ja sam bio šokiran kad sam to čuo. Neshvatljivo mi je da na dokument, koji se mijenja četiri i pol godine, gradonačelnik koji vodi izradu sa svojim klubom ulaže 50 ili više amandmana na sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja osjećam Zagreb, vi očito živite u virtualnom Zagrebu'

11.00 - Mateja Mišića (SDP) zanimalo je stanje u ZET-u s obzirom na to da se prije par dana zapalio autobus u Dubravi, a sinoć je iskočio tramvaj zbog čega je istočni dio grada bio bez tramvajskog prijevoza. Smatra da "ZET služi za dizanja kredita za žičaru i kao mjesto za zapošljavanje 'žetončića'". "Osjećate li vi Zagreb?", upitao je Mišić Bandića.

"Ja osjećam Zagreb, ali nisam siguran koji vi grad osjećate. Vi očito živite u virtualnom Zagrebu u kojem nema iskakanja tramvaja i zapaljenih autobusa", poručio mu je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.55 - Na prijedlog zagrebačkog GUP-a, na dan kad je trebao biti izglasan, uloženo je 75 novih amandmana. Više od 50 amandana dolazi od Bandića i njegove stranke. HDZ je još sinoć najavio da će s njihove strane doći 15 amandmana.

10.45 - Bandić je u prepirci s Brumnićem naglasio i da njemu ne treba tumačiti kako se povlače sredstva iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što vi mislite da sam ja pijan, vi meni tumačite 15 posto gradske pare, a 85 europske. Pitate li građane koja su tri glavna problema u gradu, reći će vam - žičara, otpad, fasade... Mene zanima kad ćemo mi početi živjeti europski grad kao europski ljudi", kaže Bandić.

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

10.35 - SDP-ov Zvane Brumnić pitao je gradonačelnika o transparentnosti oko pročišćavanja otpadnih voda. Rekao je kako je, prema mišljenju Vijeća za vodne usluge, sporazum koji je potpisao nezakonit. Na tu tvrdnju Bandić se nasmijao i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislio sam, kad sam čuo pitanje, da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na kriminal", kaže Bandić.

Pitao je Brumnića i je li ikada išta napravio pa i pasju kućicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlakše je pljunuti na Bandića i završiti na naslovnoj stranici. Dokle tako?", upitao se Bandić.

'Tko ste vi da tumačite mišljenje građana?'

10.27 - "Predlažete loše mjere, imate prijedloge koji ne rješavaju probleme. Oni su na štetu građana, a u interesu vaših prijatelja. Jeste li vi gradonačelnik Zagreba ili fiktivni gradonačelnik koji na nečiji nagovor predlaže štetne prijedloge?", upitao je nezavisni zastupnik Renato Petek gradonačelnika Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On mu je odgovorio:

"Plješćete mojim pogrešnim potezima, to vam je put da postanete gradonačelnik. Zašto ste vi zabrinuti? Tko ste vi da tumačite mišljenje građana, da govorite u njihovo ime. Da primijenim vašu ideju, ja bih bio u podrumu. Ne mogu, a ni ne želim s vama polemizirati. Trebate dokazati i uvjeriti građane da vodite ovaj grad. Imam šest mandata, vi to možete samo gledati na televiziji."

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Petek je naglasio kako su problemi sa smećem sve veći, ali ima problema i u funkcioniranju gradskih tvrtki.

"Ne govorim u ime građana, oni sami govore. Poslušajte ih i riješite probleme dok ste na mjestu gdje jeste jer je to vaša dužnost. Ako ste pod pritiskom pa morate raditi prijedloge koji ne idu u korist građana, onda to recite", poručio je Petek Bandiću.

10.00 - Bandić je otkrio da je ponovno bio u Dubaiju odakle dolaze investitori u sporni projekt "Zagrebačkog Manhattana" koji bi, prema Bandićevoj zamisli, trebao niknuti na prostoru Zagrebačkog velesajma i Hipodroma.

'Podsjećate me na Vesnu Parun, ali ne bih htio vrijeđati Vesnu Parun'

9.47 - Bandić je u Skupštini najavio kako je angažirao neovisnu agenciju koja bi trebala utvrditi kakvo je stanje u gradskom proračunu i zašto se dogodio manjak od oko milijardu kuna. Agencija će snimiti stanje proračuna.

Image
DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠEFICE FINANCIJA GRADA ZAGREBA: /

'Uvedite uštede, minus u proračunu nam je veći od milijardu kuna!'

Image
DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠEFICE FINANCIJA GRADA ZAGREBA: /

'Uvedite uštede, minus u proračunu nam je veći od milijardu kuna!'

9.42 - "Imam pitanje za gospodina gradonačelnika. Znate li vi uopće što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma?", pitala ga je Vesna Nađ za govornicom i nastavila:

"Sadrži sto posto zelene oaze, 100 posto papina blagoslova, u tragovima može sadržavati dječji smijeh, koncerte...", nabrojila je Nađ s podužeg popisa, a onda gradonačelniku poklonila komad zemlje s Hipodroma.

"Hipodrom je dragocjen prostor da bi se radio cirkus. Vi mene podsjećate na Vesnu Parun, ali ne bih htio vrijeđati Vesnu Parun", poručio je Bandić dodavši da će dobiti pisani odgovor.

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

9.32 - "Amandmani su sastavni dio procedure. Ako su predloženi amandmani u skladu sa zakonom, bit će podržani. Mogu reći da me ne zanima čiji je amandman. Svaki amandman koji je sukladan propisima, prihvatit ćemo", rekao je Bandić dodavši kako ne zamjera HDZ-u:

"Mene nitko nije prevario. GUP će biti usvojen sukladno zakonu."

Istaknuo je i da suradnja s HDZ-om nikad nije bila upitna.

"Radimo zajedno za Zagreb, a na državnoj razini projekte od interesa svih građana", rekao je Bandić.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

06.02.2020., Zagreb - Milan Bandic dolazi na Gradsku skupstinu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

9.10 - Udruge "Zelena akcija", "Pravo na grad", i "Siget" te inicijativa "Zagreb te zove" organizatori su prosvjeda protiv "Bandićeve otimačine grada" koji je počeo uoči početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je najvažnija šesta točka dnevnog reda - izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka, prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a. Na Gornjem Gradu okupilo se stotinjak prosvjednika, javlja N1.

Milan Bandić prošao je pored prosvjednika okružen zaštitarima i ušao u Skupštinu.

Skandira se 'Lopove, lopove'.

Marčetić: 'Došli smo pokazati da treba slušati građane'

Jedna od organizatorica, arhitektica i aktivistica iz organizacije Pravo na grad Iva Marčetić, poručila je:

"Okupili smo se opet ovdje ispred Gradske skupštine jer je GUP na dnevnom redu, a danas smo došli još jednom pokazati da smo tu i da treba slušati građane. HDZ trenutačno igra političke igre s Bandićem. Ne pristajemo na njihove političke igre. Ovaj grad nije talac njihova političkog teatra."

"Sada se sve to vraća, godine nečinjenja i pogodovanja svojim prijateljima, a gaženja javnog interesa. Sve što je uništavao, stvara bijes građana i došli smo reći da nam je dosta. Nećemo više trpjeti narušavanje javnog interesa, uništavanje grada", poručio je jedan od organizatora.

Podsjetimo, na sjednici će se raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za "Bandićev Manhattan", povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U srijedu navečer je zagrebački HDZ odlučio da će podržati izmjene GUP-a, ali samo ako se prihvati njihovih 15 amandmana. S HDZ-om, Milan Bandić ima većinu u zagrebačkoj Skupštini. S obzirom na amandmane HDZ-a danas sigurno neće biti glasanja o GUP-u jer se o tim amandmanina treba očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja što će cijelu proceduru odužiti najmanje mjesec dana.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo