PROZVAO PREDSJEDNICU ZBOG ŠUTNJE NAKON NAPADA NA SRBE: / 'Nije rekla ništa, a to pokazuje prijezir prema žrtvama!'

Image
Foto: Goran Stanzl/Patrik Macek/PIXSELL

Beus Richembergh smatra da šutnja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezano za nacionalistički motivirane napade na Srbe kod Knina, zapravo pokazuje 'prijezir prema žrtvama'

26.8.2019.
12:01
Goran Stanzl/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik GLAS-a i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh u Novom danu N1 televizije govorio je o pravima manjina u Hrvatskoj te radikalizaciji javnog diskursa, pri čemu je rekao da šutnja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezano za nacionalistički motivirane napade na Srbe kod Knina, zapravo pokazuje 'prijezir prema žrtvama'.

Naime, Beus Richembergh smatra da je situacija kakvu smo imali u Đevarskama i Uzdolju vrlo slična situaciji koja se 2006. dogodila u Biljanima i Škabrnji. Međutim, tvrdi, tadašnja je vlast puno bolje postupila. "Ali tada su odmah iz vrha države otišli u Biljane i Škabrnju... Premijer ne može bagatelizirati ovakve situacije. Predsjednica nije rekla ništa, a to pokazuje prijezir prema žrtvama", zaključuje Beus Richembergh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNICA KONAČNO DALA DO ZNANJA DA JE SVJESNA NAPADA KOD KNINA: /

Nešto je rekla, ali nije rekla ništa

Image
PREDSJEDNICA KONAČNO DALA DO ZNANJA DA JE SVJESNA NAPADA KOD KNINA: /

Nešto je rekla, ali nije rekla ništa

Relativiziranje ustaštva

"Situacija je napeta, ona se podgrijava, relativiziramo ustaštvo, ulogu fašizma. Na društvenim se mrežama može reći tko što želi, ali tko pametan se može bojati manjine od četiri posto? A radi se na histeričnom stvaranju odnosa da su oni krivi za sve. Ti ljudi iz krajeva u kojima žive u Hrvatskoj jednako odlaze u inozemstvo kao i drugi", kaže Beus Richembergh.

Smatra da je za poziciju čelnika SDSS-a, Milorada Pupovca, potrebno imati razumijevanje, iako njegova paralela nije bila dobra kada je rekao da ovako nije bilo ni u poratno vrijeme devedesetih godina. "Pupovac je već nekoliko desetljeća meta ustašoidnih i radikalnih napada. On je najistaknutiji zastupnik manjine kojem se obraćaju svi Srbi u Hrvatskoj, jer ne mogu naći posao, nemaju vodu i struju... Postavite se u njegovu situaciju, što on može učiniti? Nekada mora debljom linijom podcrtati situaciju kako bi se ona istaknula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpskoj nacionalnoj manjini nije dobro u Hrvatskoj, iako imamo dobar okvir za zaštitu prava manjina. Krenimo od toga koliko se ispunjavaju njihova prava, ni u jednoj se općini ne ispunjavaju prava na njihovo pismo, maksimum je neka ploča na ulazu u naselje", kazao je Beus Richembergh.

Retorika mržnje

Uvjeren je kako je državni vrh taj koji dopušta stvaranje atmosfere u kojoj izvire retorika mržnje. Kao najodgovornije vidi predsjednika Vlade i predsjednicu države. "Kada su postavili spomenik Francetiću, Sanader je odmah poslao uputu da se on sruši, a Plenković se metiljao mjesecima što će s HOS-ovom pločom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacija između Srbije i Hrvatske odgovara dnevno političkim interesima, tvrdi Beus Richembergh. "Oni koji su na vlasti žive od radikalizacije, pa makar i verbalne, a zaboravljaju da ona nerijetko dovodi do žrtava. Ne treba se impresionirati onim što govori Vučić, ne treba nas on učiti ni povijesti ni demokratizaciji. Vrh države neadekvatno odgovara na to podgrijavanje mržnje."

Prava manjina samo na papiru

Rekao je kako su prava manjina dobra prema zakonu, ali da je to samo na papiru. Također smatra i da će predsjednička kampanja biti samo još jedna prilika za javno isijavanje mržnje. Pritom je uvjeren da će mediji desnim kandidatima davati više pozornosti i da će za ishod biti ključni upravo glasovi desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo