RAVNATELJSTVO POLICIJE POTVRDILO ZA NET.HR: / 'Da, provjeravamo Glasnovićeve fotografije s automatskim oružjem'

Image
Foto: Željko Glasnović/Facebook

Policija provjerava okolnosti nastanka fotografija, odnosno sadržaja fotografija što ih je saborski zastupnik Željko Glasnović, umirovljeni general, objavio na svom Facebook profilu.

24.5.2017.
14:59
Željko Glasnović/Facebook
VOYO logo

Potvrđeno je to za Net.hr iz Ravnateljsva policije nakon što smo uputili pitanje o zakonitosti posjedovanja oružja kakvo Glasnović na fotografijama drži u rukama.

Što dopušta, a što brani zakon?

Sudski vještaci s kojima smo razgovarali objasnili su nam da se na Glasnovićevim fotografijama radi o poluautomatskom i automatskom oružju. I dok je posjedovanje automatskog zakonom zabranjeno u Hrvatskoj, poluautomatsko se može legalno posjedovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KONTROVERZNI ZASTUPNIK SE NA FEJSU HVALI SVOJOM ‘DUGOM CIJEVI’: Željko Glasnović pozirao s automatskim oružjem

Dubravko Gvozdanović, vještak za balistiku, ograđujući se zbog kvalitete fotografija, na njima je prepoznao sačmaricu USAS-12, čije je posjedovanje legalno, pušku M-14 koja se u poluautomatskoj verziji u SAD-u koristi na natjecanjima, strojnicu Heckler & Koch koja je također vrlo vjerojatno u poluautomatskoj verziji s obzirom na to da ima optički ciljnik koji se logično koristi u poluautomatskom režimu, te inačicu 'kalašnjikova' koji je vjerojatno, s obzirom na odredbe o uvozu, također u poluautomatskoj verziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerci zanimljivi kolekcionarima

Strojnica Beretta model 38 potječe iz Drugog svjetskog rata i kolekcionarski je primjerak, dok je 'uzi' s Glasnovićeve fotografije vrlo vjerojatno također u poluautomatskoj verziji, objašnjava nam Gvozdanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pištolj s kojim je Glasnović pozirao je marke Star/Megastar koji je prema Gvozdanovićevim riječima također vrlo zanimljiv kolekcionarima radi kalibra .45 ACP ili ponajviše kalibra 10 milimetara auto, te jer se više ne proizvodi.

'Ne vidim ništa loše u pokazivanju tog oružja, jer je njegovo posjedovanje u poluautomatskim varijantama dopušteno, a u mnogim zemljama koristi se i za natjecanja', navodi Gvozdanović koji je podržao i Glasnovićevo zalaganje protiv restriktivnih odredbi novog Zakona o oružju. 'Ljudima se ograničava pravo na samoobranu dok nas država istodobno ne štiti učinkovito, što smo vidjeli i u posljednjem terorističkom napadu u Manchesteru', zaključuje Gvozdanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo