Vanjska granica / RTL na pripremama za Schengen. Kako pregledati autobus?

Policija i carina ubrzano obrazuju svoje službenike kako da na granicama otkrivaju oružje, drogu, bombe... Jer, 'um krijumčara vrlo je maštovit'

27.10.2022.
22:00
VOYO logo

Do ulaska Hrvatske u Schengen ostalo je nešto više od dva mjeseca. Prvog siječnja Hrvatska postaje vanjska granica Europske Unije i pred graničnim službama je velik posao. Kako se pripremaju provjerila je i naša ekipa.

Lažni spremnik, šuplji ili dvostruki blatobran, sve su to mjesta na kojima krijumčari skrivaju ilegalnu robu. Želja za zaradom od kriminalaca stvara umjetnike prevare, pa i oni koji ih love moraju biti spremni. Ovaj aparat za gašenje požara u kojem se skriva, droga jasno pokazuje na što sve moraju paziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihomir Žegrec, predstojnik Graničnog carinskog ureda Zračna luka Zagreb i Pošta: "Prostori za prtljagu za prtljagu, uobičajeni ili malo više skriveni, mogu na vrlo jednostavan način sakrivati vrlo opasne stvari i predmete... Uvijek se sve mora detaljno pregledati jer vi nikad ne znate... Naime, um krijumčara je vrlo maštovit."

A mašta radi svašta pa su se tako carinici i granični policajci nagledali svega; cigareta koje padaju iz ventilacije i duhana ispod stepenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao putnik možda uopće niste svjesni da hodate po nekom prostoru koji je pogodan za skrivanje ili koji koriste krijumčari", kazao je Žegrec.

Za čuvare zakona svako mjesto može biti sumnjivo pa u pregledima moraju biti spremni i na najbizarnije situacije. Krijumčari robu skrivaju na najinventivnije načine. U ovom spremniku carinici su otkrili bombu, skrivenu uz pomoć magneta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ovakvih otkrića bilo više, policija i carina organizirale su edukaciju povodom ulaska u Schengen. Od prvog siječnja branit ćemo sigurnost gotovo pola milijarde Europljana. Pa na treningu uče kako prema govoru tijela i nervozi prepoznati kriminalce.

Ivan Pleša, carinik na graničnom prijelazu Stara Gradiška: "To je svakako značajan dio onoga što mi moramo promatrati da bi donijeli nekakav zaključak na temelju čega ćemo ići u daljnju pretragu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretraga će na granici s BiH, Srbijom i Crnom Gorom uskoro biti više. Policija se preraspoređuje, službe se povezuju. Uključeni kažu, spremamo se godinama, sve će biti kako treba.

Granični policajac Danijel Gazdek: "Bit će, bit će sigurno izazovnija vremena, pred nas dolaze, ali s obzirom na ove obuke vjerujem da ćemo biti spremni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom prosinca čeka se i posljednja odluka Europskog parlamenta. Za kriminalce loša vijest.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo