FOTO: / Pogledajte novo sjedište hrvatske CIA-e

Nova zgrada u kojoj se nalazi sjedište Sigurnosno obavještajne agencije je neprobojno zdanje otporno na metke i eksplozije, ali i na prisluškivanje.

23.7.2012.
9:37
VOYO logo

Nova zgrada SOA-e, koja se nalazi na križanju Savske i Vukovarske, gradila se gotovo dvije godine, a završena je krajem 2010. Na javnom natječaju posao gradnje dobila je tvrtka Kamgrad, a financira je Raiffeisen leasing, što znači da je zgrada u najmu deset godina, a mjesečna rata je 3,3 milijuna kuna.

SOA-in "svemirski brod" ima šest nadzemnih i tri podzemne etaže, ukupne površine 42.000 četvornih metara. Gradnja je stajala 436 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novi dom tajnih službi ugrađene su posebne instalacije, protupožarna dizala, a ostakljena je tzv. propucavajućim stijenama i okvirima koji su šest mjeseci prije ugradnje ispitivani u Njemačkoj. Te površine ne omogućuju samo sigurnost od eksplozija i metaka, nego i prisluškivanja.

Moderna streljana i 'bazeni' za arhivu

Podzemlje SOA-ine zgrade koncipirano je i kao alternativna bolnica u slučaju krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi su i polivalentne dvorane, vježbališta, kongresne dvorane, restoran s potpunom opremom, tzv. bazeni za arhivu, meteorološka stanica i najmodernija streljana u ovom dijelu Europe.

Prema izvorima na koje se poziva Večernji list, cijena gradnje najpovoljnija je od svega što je država u zadnje vrijeme gradila. Cijena gradnje uspoređivala se i sa zgradom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a opremanje ureda s opremanjem zgrade Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna cijena kvadrata iznosi 1.400 eura, dok je namještaj za oko 700 radnih mjesta nabavljen za devet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo