Sve što treba učiniti da bi se zaštitili od provala

Provala je najviše upravo ljeti, u vrijeme godišnjih odmora kada je dosta stanova i kuća prazno.

7.7.2012.
20:27
VOYO logo

"U posljednje dvije godine smo imali blagi porast provala u stanove i kuće pogotovo kada je Grad Zagreb u pitanju", kaže Mislav Švigir iz Odjela za prevenciju zagrebačke policije. Zbog toga je zagrebačka policija odlučila krenuti u akciju. Predstavili su brošuru "NN počinitelj". "Ona je namijenjena građanima u cilju samozaštite od provala, a primarno od provala u domove. Pogotovo sad u ovo vrijeme godišnjih odmora kada se povećava mogućnost provala", rekao je Švigir i dao još korisnih savjeta. Tri su najbitnije stvari koje možete napraviti da bi se zaštitili od provale. Lopova prvo mogu obeshrabriti vaša ulazna vrata.

Stvoriti privid da je netko u stanu

"Poboljšanje postojećih ulaznih vrata postavljanjem dodatnih sigurnosnih brava ili ugradnjom protuprovalnih vrata", kaže Švigir. Preporuka je i da vrijedne stvari ne držimo u kući, bolje ih je povjeriti prijateljima na čuvanje ili pohraniti u sefu u banci. "I ono zadnje što je najjeftinije i najjeftinije je dobrosusjedski odnos kako bi se stvorio privid da u stanu u kojem nema nikoga ipak netko boraviti. Dakle, da se povremeno stan obiđe, upale svjetla ili isprazni poštanski sandučić", ističe Švigir. I društvene mreže mogu biti vrlo dobar izvor informacija lopovima, pa policija upozorava da na Facebooku, Twitteru ili My Spaceu ne objavljujete da idete na odmor i koliko vas neće biti kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatni savjeti policije

Besplatne savjete o tome kako se najbolje zaštititi od provale, možete dobiti i svaki radni dan u Informativnom centru za prevenciju u Savskoj ulici. Tamo možete zatražiti i individualnu pomoć policije. "Imamo opciju da stranka može podnijeti zahtjev, odnosno molbu da policijski službenici izađu na teren. To je potpuno besplatno. Tada mi ukažemo osobi na eventualne nedostatke i što bi bilo dobro napraviti da se objekt bolje zaštiti", rekao je Švigir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo