S vremena na vrijeme / Thompson mokar do kože, ja sretna

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Početkom prošloga tjedna moja fejs prijateljica napisala je u statusu da je prognoza za vikend loša jer nam stiže snijeg i zahlađenje. Frendica je dobro upoznata s meteorološkom problematikom, no upada u jezičnu zamku. Tvrdi da je prognoza loša. A misli zapravo na loše vrijeme. Nije ona jedina koja u kolokvijalnom govoru na ovaj način griješi. Dapače...

23.11.2015.
14:16
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Novine i portali prepuni su sličnih konstrukcija. “Loša prognoza: Još 15 cm snijega, pa preko noći 20 stupnjeva toplije!”. Auh, slažem se, zatopljenje od 20 stupnjeva preko noći je stvarno neugodno! Ali, je li i loše? “Loša prognoza odgodila Sajam cvijeća”, “Zbog loše vremenske prognoze otkazan Bodulski dan”. Šteta za štetom. Kolika je tek šteta nastala 16. lipnja 2007. godine kad je nekoliko desetaka tisuća Thompsonovih obožavatelja pokislo do kože čekajući početak koncerta desetljeća! Toga sam dana bila u smjeni i osobno izdala tu zloguku prognozu. Loše prognoze ne biraju jeste li običan smrtnik ili ste zvijezda. “LOŠA PROGNOZA ZA ZADARSKU ZVIJEZDU U REALU; Ne sluti na dobro, Luka Modrić više nikada neće biti na istoj razini!”

Ta loša prognoza je stvarno bad guy. Oduzima nadu navijačima, ide na ruku političkim, financijskim, euro, klimatskim i inim skepticima, premješta koncerte, otkazuje evente, utakmice... Ponekad je ipak sport jači. “Vremenska prognoza loša, odgoda kola ne dolazi u obzir”. Zapravo, ovdje nije u pitanju sport, nego su razlozi financijski. Kad smo već kod financija, tu je loših prognoza koliko vam drago! “LOŠA PROGNOZA Analitičari upozoravaju: Javni dug će do kraja godine dosegnuti 90 posto BDP-a!”. Ili, još gore, “LOŠA PROGNOZA. MMF: Prijeti nam osrednji rast i visoka nezaposlenost”. Ovdje sam namjerno napravila grešku. Ne primjećujete je? Naravno da ne. Zato bi je primijetio moj bivši šef. I on je svojevrsna jezična cjepidlaka, kao i ja, a na ovu je posebno osjetljiv. Gore je, naime, komparativ pridjeva zao, a ne pridjeva loš. Ja ipak ne mislim da itko ovakve jezične pogreške radi zato što ima zle misli. Naprotiv. One se pojavljuju zato što često o jeziku ne mislimo. Ruku na srce, jedini koji bi trebali dobiti otkaz zbog “loše prognoze” su loši lektori!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogrešno je loše

Zavirimo u njihov alat za rad. Hrvatski enciklopedijski rječnik, Novi liber, 2002., 2004. Citiram. Prognoza, predviđanje osnovano na određenim materijalnim podacima. Ona može biti vremenska, pa je u tom slučaju “postupak predviđanja vremena zasnovan na vremenskim podacima i fizikalnim zakonitostima procesa u atmosferi”. Anić potvrđuje da je prognoza predviđanje osnovano na određenim podacima. Wikipedija nas podučava da je prognoza starogrčki izraz gdje πρóγνωσιςprognosis doslovno znači predznanje ili znanje unaprijed, a odnosi se na izjavu o budućnosti, koja je rezultat ljudske sposobnosti pri uporabi iskustva, intuicije i znanstvenih metoda. Dakle, prognoza je postupak ili izjava, a ne sam događaj koji se najavljuje. O tome je li postupak bio loše proveden ili je izjava bila pogrešna možemo suditi tek nakon što događaj prođe. Ako je, na primjer, najavljen snijeg, a dan bude sunčan. Ili ako je najavljena bura, a ne bude ni daška vjetra. Tada slobodno pišite o lošim prognozama. A sad priznajte da prognoza za ovaj vikend uopće nije bila loša!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču