prekršajna prijava zbog ZDS / Thompsonova stranica uklonjena s Facebooka, u njegovu obranu stao i zamjenik ministra turizma Pauletić

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I ove se godine u Kninu mogao čuti sporni pozdrav 'Za dom spremni', a prekršajnu prijavu zbog njegovog korištenja u pjesmi 'Čavoglave', zaradio je i Thompson

6.8.2016.
13:20
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je na Thompsonovoj Facebook stranici objavljeno da ga je sinoć na proslavi 21. obljetnice Oluje u Kninu šibenska policija prekršajno prijavila "jer je glasno pjevao 'Za dom spremni'", stranica je iz još nepoznatog razloga uklonjena.

Image
Foto: Screenshot
Image
odbio ju potpisati /

Thompson dobio prekršajnu prijavu jer je na koncertu u Kninu vikao 'Za dom spremni'

Image
odbio ju potpisati /

Thompson dobio prekršajnu prijavu jer je na koncertu u Kninu vikao 'Za dom spremni'

Među ostalim, u statusu je pisalo kako je cijeloj javnosti jasno da je Thompson pjevao pjesmu "Bojna Čavoglave", koja u svom dijelu ima stih "Za dom spremni" i to da je pjevao "kako logika nalaže, glasno, jer koliko je poznato, ne postoji tiho pjevanje, a isto tako se zna da ta pjesma nije zabranjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst završava time kako je očito da nekima smeta i "Oluja" i veličanstvena proslava u Kninu, a i večer u Kninu koja je posvećena gradu heroju, Vukovaru. Autor se zapitao i je li policija svjesna što radi, je li sve u svrhu izborne kampanje te je li policija imala namjeru svjesno izazvati kaos.

U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, među ostalim, se navodi da će se onaj tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, bilanca proslave 21. obljetnice "Oluje" u Kninu su dvije kaznene prijave zbog povrede ugleda strane države te šest prekršajnih prijava od čega je njih pet zbog kršenja javnog reda i mira, a jedna zbog kršenja zakona o javnom okupljanju.

Pauletić stao u Thompsonovu obranu

Na cijeli slučaj se na svojoj Facebook stranici osvrnuo i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić koji piše kako kod nas policija ispituje i prijavljuje pjevača koji u sklopu pjesme izgovori pozdrav koji čak nije ni izvorno ustaški te zapitao tko tu koga zaje****.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pauletićev status prenosimo u cijelosti:

"Thompsona u Kninu policija ispitivala i prijavila zbog stiha "Za dom spremni". Ne bih se puno izjašnjavao o tom slučaju, samo bih objavio fotodokument (od ukupno tri fotografije). Bio sam godine 2013. u Rimu na utakmici Roma-Inter. Stadion Olimpico. Na ulazu u stadion (slika 1) koči se divovski obelisk na kojem piše MUSSOLINI. Uđeš unutra na stadion, eto ti goleme ploče, i to očito nedavno renovirane (slika 2) na kojoj piše: "23. ožujka 1919. Mussolini je osnovao fašističke borbene odrede" (fašističke odrede koji su mi, usput rečeno, u Drugom svjetskom ratu u Istri strijeljali dida, Petra Pauletića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvuda (ali posvuda!) oko stadiona na tlu piše DUCE DUCE DUCE (također friško obnovljeno!), a eto i slike 3 koja pokazuje kako to izgleda. Sve to isto tako stoji i danas, godine 2016., usred Rima i EU. Kad dođeš na Olimpico, osjećaš se kao da si došao u 1934. godinu, samo čekaš da se odnekud pojavi Mussolinijev zet, grof Galeazzo Ciano, i pozdravi "romanamente"! Sad to pokušajte prenijeti u naše krajeve i zamislite obelisk ispred Maksimira na kojem piše PAVELIĆ, unutra ploča na kojoj stoji "3. rujna 1941. Jure Francetić osnovao je Crnu legiju", a na tlu svuda piše POGLAVNIK POGLAVNIK POGLAVNIK.

Nezamislivo, je li tako? Eto, kod nas policija ispituje i prijavljuje pjevača koji u sklopu pjesme izgovori pozdrav koji čak nije ni izvorno ustaški, nego ima šire, povijesne konotacije. Pa tko tu koga, da prostite, zajebaje?!", piše Pauletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo