nakon sjednice vlade / Plenković: 'Milanović se ponaša nenormalno otkako je uhićen njegov prijatelj. ZTC? Klanac će biti smijenjen'

Image

'Neću se odazvati Antikorupcijskom vijeću', kazao je premijer

13.10.2022.
14:52
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Plenković se osvrnuo na neformalni sastanak šefova država i Vlade EU-a u Pragu. Prije svega govorilo se o energetskoj krizi, a premijer je kazao da se očekuje uskoro finaliziranje prijedloga Europske komisije o plinu.

Izdvojio je i susret s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Pragu, na Plenkovićev zahtjev, kako bi ga upozorio na sustav korporativnog upravljanja INA-om u svjetlu afere koja je, kaže, eskalirala. Premijer je komentirao to što je švicarski sud odbio hrvatski zahtjev za reviziju arbitraže o INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da kada je riječ o paketu sankcija prema Rusiji i onom što je imalo najviše odjeka u javnosti - nafti za Srbiju, napomenuo je da ruska nafta ne može doći u Hrvatsku i ići prema Srbiji, ali može bilo koja druga.

Poručio je da smatra da je Vlada učinila sve da gospodarski rast ove godine bude negdje oko šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ništa od revizije /

Vlada prokomentirala odluku švicarskog suda oko INA-e: 'Primamo na znanje i nastavljamo'

Image
ništa od revizije /

Vlada prokomentirala odluku švicarskog suda oko INA-e: 'Primamo na znanje i nastavljamo'

"Što je po meni nastavak naše politike da obećamo manje, a isporučimo više", kazao je Plenković podsjetivši na ono što je ranije danas govorio na Vladi oko MMF-ove procjene gospodarskog rasta.

Pustit ćemo u javno savjetovanje Strategiju digitalizacije, najavio je premijer i kazao da nastavljaju reformu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Predstoji nam napor oko zajedničke cijene plina u Europskoj uniji'', istaknuo je govoreći o predstojećim zadaćama: ''Moramo stati na kraj špekulacijama''.

Izrazito je važan sastanak idućega tjedna u Bruxellesu na tu temu, a kazao je i da kada je riječ o Schengenu ulazimo u sitni vez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o Milanoviću, odnosno o ZTC-u i ministru Banožiću koje je predsjednik nazvao "dronovima kamikazama".

"Nisam znao sigurno", kratko je poručio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović od početka mandata, otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević počeo nenormalno ponašati. Sjećate se toga, to je bilo u rujnu 2020. godine. Za one koji ne znaju, Dragan Kovačević i Zoran Milanović su bliski prijatelji", izjavio je premijer.

"On je na poziv prijatelja Kovačevića, glavnog čovjeka za antikorupciju u Ini, kojeg Grmoja i Most, Milanovićevi mališani, zovu na Antikorupcijsko vijeće. To je kao da obiteljskog nasilnika, koji mlati ženu i djecu, zovete na simpozij o borbi protiv nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićev prijatelj Kovačević ga zove, u vremenu lockdowna, na hranu, da se ne baci. A pazite sad ovo, to sam doznao nedavno, tamo vuče sa sobom Hranja. I to je ekipa koja će nama tumačiti da smo mi izdajnička vlada koja bi trebala biti uokvirena u dva podnaslova - "Korumpirani lopovi, HDZ" i drugi - "Izdajnici". Taj isti Milanović, u svim izjavama ima razumijevanja za Putina", dodao je.

Novinare je zanimalo ima li Plenković neka saznanja o tome zašto je Milanović, kako tvrdi, tako nervozan i ima li neka veza predsjednika s time, no premijer je kazao da je to na medijima da istraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi zovete kredibilne goste s otprilike kraljevskim tretmanom u dnevnicima", odgovorio je.

Plenkovićeva vlada je postavila Dragana Kovačevića da vodi Janaf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim kakve veze ima aktualna afera u INA-i, o nezakonitoj trgovini plina i pljački INA-e koju je otkrio Ured za sprečavanje pranja novca Ministarstva financija, a ne policija, USKOK, DORH. Otkrio ju je Ured ministarstva u vladi kojoj sam ja premijer. To govori da je naša Vlada privržena borbi protiv korupcije. Ponavljam tisuću puta, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide, utjecaja na šeficu Uskoka, policiju", izjavio je premijer.

'Hrvatska nije Big Brother'

Upitan je još jednom za ZTC, ruske trgovce vojnom opremom i Banožića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakvu informaciju o tome nismo imali. Što vi mislite? Da Vlada ima ekran na kojemu blinkaju točkice tko dolazi na sastanak? Mislite da SOA nadzire sve ljude, telefone i zan tko dolazi, što je vama”, kazao je.

"Stvar je zdravog razuma. Klanac će biti smijenjen. Naložio sam to ministru, čisto zbog apsolutno nesuvisle procjene da u ovim okolnostima prima nekog takvog na sastanak”, kaže dodajući da je to 'diskvalificirajući potez'", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer kaže i da je pitao ministra Banožića te da ni on nije znao za sastanak.

"Hrvatska nije Big Brother da zna tko se s kim sastaje i tko koga zove", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je o pregovorima sindikata javnih službenika o povećanju osnovice plaća od četiri posto. Sindikati zazivaju da se premijer pojavi na tom sastanku.

"Vodimo jako kreativan dijalog sa sindikatima. Ovo je nastavak uspješnih pregovora. Pokušavamo ići u korist i javnih i privatnih službenika", tvrdi Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je zašto se neće odazvati Antikorupcijskom vijeću.

"Kome? Kome da se odazovem? Imate ekipu koja tamo zove tipa koji je optužen za korupciju megarazmjera. Što ćemo tamo učiti o njegovim vještinama, kako baciti mobitel u rijeku, nositi ogromne novce u torbama? O čemu govorimo? Morate i vi realno sagledati kakva je vjerodostojnost tih ljudi. S druge strane, imate Most koji otkako sam ih izbacio iz Vlade imaju fiks ideju o rušenju vlade, to im je glavni sport. Svejedno mi je koga će oni zvati i tko će im se odazivati. Ja im se odazvati neću", izjavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na rast plaća dužnosnika.

"Mi mijenjamo stvari na način da ne naraste plaća dužnosnicima. Zante da je situacija sada apsurdna, da ima službenika koji imaju veću plaću nego dužnosnici. Mi se nismo nešto trudili povećati si plaće, svjesni smo okolnosti", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačka rafinerija

"Ajmo malo sagledati kontekst. Koliko dugo traje priča o neprofitabilnosti sisačke rafinerije? Za riječku rafineriju? Moj strateški cilj bio je vratiti INA-u u naše ruke. Hrvatska je lani na temelju vrlo predivne kredibilne analize napravila ponudu, mađarska strana to nije napravila. Afera ovakvih razmjera nas dovodi do situacije da moramo vidjeti kako dalje", poručio je naglasivši kako upravljanje INA-om ne valja.

Poslovni rezultati su govorili godinama da sisačka rafinerija nije profitabilna, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi sad možete meni pripisivati spin oporbe koja je bocnuta i cijela se digla na noge. Imate jednog despota, Grbina, koji meni govori da sam ja mali tiranin, a koji je šutnuo dvojicu svojih. Otišlo mu je 18 zastupnika u saborskim klubu i onda se usudi to govoriti. Ako se netko tako ponaša, pa što bi taj radio da ima instrumente moći u rukama? Taj bi progonio osobe. Predlažem Hajdaš Dončiću da hitno pita SOA-u otkuda to da je Vlada izdajnička. Meni ne treba SOA da pratim tko što govori - rekao je upitan za pojašnjenje izjave o vanjskom utjecaju iza oporbe dodavši kako su oni možda samo korisni idioti", izjavio je Plenković.

Što se tiče BiH, Plenković je rekao kako je Hrvatska zadovoljna što je EK predložila status kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo