142. sjednica / Vlada odbacila interpelaciju SDP-a: 'Hrvatska nije odgovorna za propalu nabavu aviona'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Poduzeli smo sve što smo mogli da osiguramo nove zrakoplove koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cijenovno priuštivi'

7.2.2019.
9:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu Vlade je, među ostalim, prijedlog izvješća u vezi s interpelacijom o radu Vlade u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona koju je podnijelo 16 zastupnika u Hrvatskome saboru.

Premijer Andrej Plenković uvodno se zahvalio članovima Vlade na pripremi i sudjelovanju na sjednici Vlade u Dubrovniku te kazao da se program, koji se odnosio na projekte za razvoj svih dijelova županije bio dobar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru koja se odnosi na inicijativu nekih stranaka za reviziju ugovora između RH i Svete stolice. "Jasno smo ponovili stav Vlade da nema potrebe za takvim inicijativma kojima se ova Vlada jasno protivi. Naša suradnja i sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i vjerskim zajednicama je kvalitetno uređena, pridonosi našem društvu u cijelni i nastavit ćemo raditi u tom duhu suradnje i partnerstva te provoditi četiri ugovora koji su na snazi. Jasno kažemo ne reviziji", poručio je Plenković.

Premijer odbacuje interpelaciju SDP-a

Komentirao je i interpelaciju SDP-a u vezi procesa nabavke borbenih aviona. "U trenutku kad se dogovori vrijeme, otići ćemo u Hrvatski sabor i braniti naš stav, a to je da odbacujemo interpelaciju jer sve što je Vlada radila bilo odlučnije i hrabrije glede modernziacije ratnog zrakoplovstva nego ijedna Vlada do sada. Poduzeli smo sve što smo mogli da osiguramo nove zrakoplove koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od 10 godina bez skrivenih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog razloga koji su bili van mogućnosti utjecaja naše Vlada transakcija se nije dogodila. Iz tog posla ćemo izvući određene pouke. Naša odlučnost da se modernizira ratno zrakoplovstvo države je jednako snažna kao i prošle godine, nakon odgovarajućih analiza, kada procjenimo krećemo u nove aktivnosti u tom pogledu", kazao je Plenković. 

Krstičević: 'Vlada je složen proces nabave aviona vodila odgovorno'

Ministar Damir Krstičević preuzeo je riječ kada je na red došla točka vezana uz interpelaciju te kazao kako su navodi u njoj neosnovani i neutemeljeni. "Vlada RH je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonu javnoj nabavi. Postupak za odabir višenamjenskog borbenog aviona proveden je transparentno s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti jedna država koja je dostavila ponudu nije se žalila na provedeni postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona. Od samog početka procesa nabave bio je uključen i matični saborski Odbor za obranu i Vijeće za obranu te su bili detaljno upoznati o postupku nabave. Ponuda države Izrael je iznosila 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda 171 milijun eura, no nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani, ponuda nije odgvarala u cijelosti zahtjevu za ponudu, otplatni plan nije bio definiran te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. 

Ponuda Kraljevine Švedske iznosila je 939 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je 1 milijardu 553 milijuna dolara bez troškova naoružanja i obuke te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svega navedenog, zaključeno je da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija uključujući i u financijskom smislu. Država Izrael predočila je službeno predodobrenje za transfer tehničkih podataka u traženoj konfiguraciji kako bi izraelska ponuda bila valjana i kako bi mogla sudjelovati u postupku nabave. 

'Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i nije odgovorna'

Isključiva obaveza Izraela bila je ishoditi konačno odborenje vlade SAD-a za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji RH. Izrael je izvijestio RH da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku F-16 Baraka Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. Postavili smo sva potrebna pitanja i dobili odgovarajuća jamstva. Važno je naglasiti da nisu preuzete nikakve financijske obaveze za RH niti su u postupku natale štetne posljedice. Vlada je postupala s dužnom pažnjom i nismo ignorirali stavove iznesene tijekom trajanja postupka nabave.

Upravo suprotno, a u namjeri da se steknu sve potrebne informacije te posebno ispita procedura i uvjeti pribavljanja third party transfera, napravljene su dodatne konzultacije s namjerodavnijim sugovornicima i Izraela i SAD-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom procesa Vlada je pokazala odlučnost osigurati najbolje zrakoplove za najbolju i priuštivu cijenu. Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-a i to se neće promijeniti. Ističemo da niti jednom radnjom u procesu nije ugrožena stabilnosti o drživost hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vlada RH nastavit će s radom na pronalaženju rješenja za zadržavanje sposobnosti nadzvučnog borbenog zrakoplovstva za hrvatsku vojsku koju smo razvili tijekom Domovinskog rata", kazao je ministar Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao kako Hrvatska nastavlja imati kvalitetne odnose s Izraelom i SAD-om kada je riječ o obrambenoj suradnji te da će se neke od odluka donijeti i na ovoj Vladi. 

Prijevremeni izbori u Lici održat će se 10. ožujka

Vlada je na sjednici donijela i odluku za raspisivanje prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako su skupštine i gradska vijeća raspuštena jer nisu u zakonski propisanom roku donijeli proračun za 2019. niti odluku o prijevremenom financiranju.

"Prijevremeni izbori za članove predstavničkih tijela održavaju se u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkih tijela, a od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više 0d 60 dana", kazao je Kuščević te dodao da se za dan izbora predlaže 10. ožujak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu se, između ostalog, našao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2020. i 2021. godini, za prihvaćanje Pisma ponude i prihvaćanja HR-B-UBM za nabavu sustava bacača granata i taktičkih radio uređaja; više prijedloga odluka u vezi s imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, među ostalim o izboru ponuditelja i prodaji Češke vile u Visu.    

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo