FIJASKO S AVIONIMA / Zašto je Krstičević šutio u Saboru? SDP-ovci složni: 'Premijer je preuzeo riječ jer se boji novog incidenta'

Plenković i ministar Krstičević objašnjavaju zašto se kupnja od Izraela pretvorila u fijasko

14.2.2019.
18:50
VOYO logo

U Saboru traje žestoka rasprava o propaloj nabavi borbenih zrakoplova. Interpelaciju o radu Vlade i ministra obrane zatražio je SDP, a premijer Andrej  Plenković i ministar Damir Krstičević objašnjavaju zašto se kupnja od Izraela pretvorila u fijasko. 

Što je pošlo po zlu i zašto se inzistiralo na izraelskoj ponudi unatoč upozorenjima SAD-a - samo su neka od pitanja u raspravi koja bi mogla potrajati  satima. HDZ-ovci su uvjereni da će interpelacija uz potporu partnera - na glasovanju biti odbačena, a ministar spašen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspravu prati i RTL-ova reporterka Damira Gregoret koja je otkrila i zašto je ministar Krstičević šutio prvih tri i pol sata.

"Premijer je potrošio sve predviđeno vrijeme. Iako je bilo najavljeno da će predviđenih 15 minuta iskoristiti i premijer i ministar Krstičević, premijer je ostavio svom potpredsjedniku Vlade tek minutu i pol. Jandroković ga je upitao hoće li iskoristiti to vrijeme, no on je to odbio. Pitanje je da li je to Plenković napravio planski kako bi spriječio eventualnu moguću štetu od onog što bi Krstičević rekao ili bi se dao isprovocirati od strane oporbe. Nevjerojatno je da rasprava traje više od tri i pol sata, a još nisu čuli nijednu riječ od Krstičevića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Hajdaš Dončić misli da je premijer namjerno na sebe preuzeo glavnu ulogu jer se boji dati ministru riječ.

"Jer se boji da će puknuti, što se događalo već u Saboru, a ja mislim da bi se to dogodilo, što je loše. Kad si ministar moraš pretrpjeti kritike i znati se dostojanstveno s time nositi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Franko Vidović smatra da je neuobičajeno da ministar nije ni jednom preuzeo riječ.

"Vidjet ćemo kako će biti do kraja dana, ali očito je da tu neke stvari nisu dobro postavljene. Vjerujem da je Plenković svojim izjavama dao javnosti do znanja da na ministra Krstičevića ne računa baš najozbiljnije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peđu Grbina ova situacija nimalo ne iznenađuje.

"Plenkovića je očito strah da se ne ponovi incident od prije nekoliko tjedana s bacanjem igračke jer se gospodin Krstičević najvjerojatnije ne može kontrolirati. Ako Plenković ne da Krstičeviću da govori, možda mu ne bi trebao dati ni da vodi ministarstvo jer mislim da je to puno odgovornije nego se samo pojaviti u Saboru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje koje se otvorilo uz SDP je bi li dobili više konkretnijih odgovora da su umjesto zahtjeva za inerpelacijom, poslali zahtjev za opoziv. Pitanje je jesu li za to imali dovoljno potpisa. Za ovo prvo treba 16, a za drugo 33 potpisa.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo