još se čeka odluka suda / Zbog duge liste čekanja otišla na operaciju u Njemačku: Tužila je državu, hoće li joj morati platiti zahvat?

Image
Foto: eMeđimurje

U dobi od 24 godine više nije mogla ustati, diplomski rad na PMF-u obranila je ležeći u krevetu

15.8.2019.
12:42
eMeđimurje
VOYO logo

Ustavni je sud usvojio žalbu i donio odluku u korist Melanije Bacinger iz Nedelišća, pacijentice koja je 2014. operirala oba kuka u Njemačkoj te od države zatražila da joj nadoknadi troškove operacije od oko 86.000 kuna po kuku zato što joj u Hrvatskoj nije bilo omogućeno da potrebni zahvat obavi u medicinski opravdanom roku.

Prema važećoj legislativi EU, pacijenti mogu, osim u slučajevima kad se pojedini zahvat uopće ne izvodi u matičnoj zemlji, zatražiti od države da im plati liječenje u nekoj drugoj državi EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki zahtjevi

"Takvi su zahtjevi u Hrvatskoj razmjerno rijetki, a onaj koji smo podnijeli za Melaniju bio je prvi takve vrste. HZZO takve zahtjeve, koliko mi je poznato, u pravilu odbija.
 Nas je odbio u više navrata: dva puta za troškove operacije lijevog i jednom za troškove desnog kuka, odbijeni smo i na Upravnom sudu, no nismo odustali.
 Tek je Ustavni sud uvažio naše argumente i cijeli postupak vratio na početak",
 priča za Jutarnji list Bojan Bacinger, Melanijin suprug i odvjetnik u odvjetničkom društvu Brlečić&partneri, koji je zastupa u svim postupcima.

Melanija boluje od denenerativne bolesti kuka od najranijeg djetinjstva. Prvu operaciju imala je već u dobi od dvije godine. Nakon toga je zdravstvena situacija bila zadovoljavajuća, išla je u srednju školu, upisala fakultet, a onda se stanje počelo rapidno pogoršavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme ugovaranja operacije imala je samo 24 godine i bila je gotovo potpuno nepokretna. Trpjela je konstantne bolove zbog oštećenja živaca, nije mogla prihvatiti posao, a zbog svega je trpjela i psihičke boli.

Operacije su bile složene, a rehabilitacija duga i teška, ali Melanija se nakon svega, doslvono vratila u život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Melanija danas radi kao profesorica u dvije škole u okolici Varaždina, hoda i nema stalnih bolova. Radilo se o operacijama koje su bile nužne kako bi mogla voditi normalan život i kako bi se dogodila zamjena kuka", govori Bacinger.

Melanija se čitavo vrijeme liječila u Hrvatskoj, između ostalog i kod liječnika Tomislava Smoljanovića u KBC-u Zagreb koji je 2013. potvrdio da je operacija prvo jednog a zatim i drugog kuka nužna, te napisao "Molim predbilježiti za artroskopsku toaletu lijevog kuka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tom se preporukom pacijentica javila u KBC Zagreb gdje je saznala da ju nije moguće uvrstiti na listu čekanja jer još nisu usklađene. Jedan od razloga za to bio je i štrajk liječnika koji se tada pripremao. Ni tri mjeseca nakon do termina operacije nije bilo moguće doći.

"Dakle, mi u Zagrebu nismo mogli dobiti ni okvirni termin operacije. No, već i prije u razgovoru s liječnicima neslužbeno smo s više strana savjetovani da je u Hrvatskoj napravljen relativno mali broj artroskopija kuka, a gotovo ni jedna operacija kakve su trebale Melaniji, sa šivanjem živčanih završetaka. Dobili smo informaciju da je po tom pitanju najstručnija jedna klinika u Münchenu. Kontaktirali smo i tu kliniku, a tamošnji specijalist, kojeg su nam preporučili, radi 450 takvih operacija godišnje", rekao je Bacinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melanija je poslala dokumentaciju, otišla na pregled, dobila preciznu dijagnozu i preporuku za operaciju - što prije. Bacingeri su tražili i predračun: radilo se o ukupno oko 17.000 eura po kuku te još 15.000 eura za rehabilitaciju.

Mjesec i pol prije odlaska u München Bojan Bacinger predao je zahtjev Područnoj službi HZZO-a Čakovec za refundaciju troškova jer u Hrvatskoj ne samo da Melanija nije mogla biti operirana “u medicinski opravdanom roku”, nego nije mogla dobiti ni termin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Pravilniku o pravima, uvjetima i načinu korištenja zdravstvene zaštite u inozemstvu, uz zahtjev, HZZO-u je potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju, termin o zakazanom liječenju u nekoj od ugovornih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj te mogući datum primitka u ugovornu zdravstvenu ustanovu na području neke druge države EU.

HZZo je zahtjev odbio jer je nepotpun, naime nisu priložili službeni potvrdu da su na listi čekanja KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalili se Upravnom sudu

Upravni je sud tada donio odluku kojom je poništio odbijenicu HZZO-a i naložio HZZO-u da u roku od 60 dana donese novo rješenje u skladu s primjedbama i uputama suda prema kojima je prvotni Zahtjev Melanije Bacinger osnovan.

"I što je HZZO napravio? Donio je isto rješenje! Opet smo se žalili sudu, a prvo ročište u novom predmetu s istim činjeničnim osnovama još nije zakazano i vrlo vjerojatno neće ni biti do proljeća iduće godine", govori Bacinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, poručuje, neće odustati.

"Dobijemo li natrag novac, odmah ćemo ga uplatiti u humanitarne svrhe. Znamo kako je to kad trebaš, a nemaš. Nadam se da ćemo nekome pomoći kao što su drugi pomogli nama", kaže Bacinger za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo