PROBLEM S DVB-T2 SIGNALOM / RTL-u se javljaju ljudi iz cijele Hrvatske, ne mogu gledati omiljenu 'Kockicu'. Evo što bi trebali učiniti…

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Posljednjih dana dobili smo više prijava gledatelja iz raznih krajeva Hrvatske koji su nam javljali da imaju poteškoća sa prijemom signala RTL Kockice ', kažu na RTL-u

13.11.2021.
8:25
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je prije točno godinu dana, 12. studenoga 2020. s dotadašnjeg DVB-T signala prešla na novi, poboljšani DVB-T2 zemaljski TV signal koji gledateljima omogućava gledanje televizije u kudikamo boljoj HD kvaliteti. Uvjet je bio da korisnik ima noviji TV prijamnik koji podržava DVB-T2 tehnologiju ili digitalni prijamnik spojen na televizor koji mu omogućava prijem novog zemaljskog signala. Stari signal je do konca prošle godine bio ugašen i svi koji nemaju TV uređaj s DVB-T2 ili odgovarajući digitalni prijemnik - ostali su bez slike na svim zemaljskim TV programima.

'Ne mogu gledati Mućke i Život na sjeveru'

Iz državne tvrtke Odašiljači i Veze d.o.o. (OiV) koja upravlja nacionalnom infrastrukturom za emitiranje zemaljskog TV signala, a bila je nositelj procesa prelaska na DVB-T2, tada su poručili da će novim signalom biti pokriveno više od 99 posto stanovništva Republike Hrvatske. No, je li baš tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otad je prošla točno godina dana, a čini se da mnogi gledatelji još uvijek imaju problema s gledanjem pojedinih televizijskih kanala putem DVB-T2 signala. Konkretno, imaju problema s gledanjem popularnog RTL-ovog dječjeg programa - RTL Kockice. RTL-u se stoga javljaju mnogi gledatelji iz cijele Hrvatske, a i našoj redakciji javili su se neki požalivši se da ne mogu gledati omiljeni program.

''Čitam da se na RTL Kockici ponovno emitiraju dvije meni omiljene serije - Mućke i Život na sjeveru - ali, eto, samo čitam jer ih ne mogu gledati. To sigurno nije do televizora. Lani sam kupio novi i uredno gledam sve ostale zemaljske programe preko DVB-T2, ali iz nekog razloga jedino ne mogu gledati RTL Kockicu'', pojadao nam se Tomislav koji živi u okolici Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL: Javljaju nam se gledatelji iz svih krajeva

I na RTL-u nam potvrđuju isto te kažu da im se javljaju gledatelji iz svih krajeva Hrvatske – od centra Zagreba do Slavonije i Dubrovnika, koji ne mogu gledati RTL Kockicu putem DVB-T2. Problem očito nje vezan za samo jednu od ukupno devet digitalnih regija.

''Posljednjih dana dobili smo više prijava gledatelja iz raznih krajeva Hrvatske koji su nam javljali da imaju poteškoća sa prijemom signala RTL Kockice i sa pronalaskom Kockice na svojim TV prijemnicima. Žao nam je što je došlo do navedenog problema, te ovim putem molimo naše cijenjene gledatelje da nam pomognu zajednički riješiti problem na način da prijave smetnje s prijemom Odašiljačima i vezama ili direktno RTL-u. Nadamo se da ćemo ovu situaciju čim prije riješiti na zadovoljstvo naših malih i velikih gledatelja diljem Hrvatske'', rekla nam je Danijela Škacan, ­voditeljica Odjela dječjeg sadržaja RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome i kako prijaviti problem?

Problemi su se, dakle, pojavili prilikom prelaska na DVB-T2 signal, a RTL-u se gledatelji javljaju tvrdeći da imaju problema jedino s gledanjem RTL Kockice. Nekima je taj popularni program za djecu, ali i odrasle, jednostavno nestao s ekrana.

S RTL-a poručuju svojim gledateljima, koji imaju problema s pronalaskom RTL Kockice na TV prijemnicima, da kontaktiraju Odašiljače i veze na besplatni telefon 0800 0897 od 8 do 20 sati ili mailom na adresu problemi_prijam@oiv.hr .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko bi na koncu mogao reći da problem nije velik jer većina građana Hrvatske ionako gleda televizijske programe putem kabelskih, satelitskih ili internetskih (IPTV) formata, ali to baš i nije tako. Naime, prema izvoru HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) čak 47,9 posto hrvatskih kućanstava gleda televizijski program isključivo putem zemaljskog TV signala.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo