nedostatak na policama / Zbog Zapadnog Nila zaštite protiv komaraca na izmaku: Doznajemo hoće li nas zahlađenje spasiti

Strah od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci ne prestaje, osobito među roditeljima

21.9.2018.
19:53
VOYO logo

Na zaprašivanje komaraca ove je godine potrošeno više novca nego lani - no ne samo da ih je više, nego već su i agresivniji, a prenose i smrtonosni virus Zapadnoga Nila. Budući da ovakva najezda nije očekivana - na nju nitko nije bio spreman. Zaštite protiv komaraca u ljekarnama i trgovinama su na izmaku. 

Komaraca nikad više, a zaštite protiv njih - nikad manje. "U zadnja dva do tri tjedna građani pojačano traže repelente. Količine koje smo imali vrlo brzo su se rasprodale nakon ljeta.Ono što možemo ponuditi su repelenti na bazi eteričnih ulja", kazala je Iva Smiljan iz Gradske ljekarne Zagreb. Sprejevi i kreme za tijelo brzo su se potrošili i u drugim ljekarnama, a nestašica se osjeti i u trgovinama i drogerijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek jučer kad smo svratili u drogeriju i rečeno nam je da apsolutno ničeg nema, da je sve rasprodano, mi smo našli slučajno, jedan na polici", ispričala je Zagrepčanka Martina Dumić za RTL.

Iako jedan od većih dobavljača kojeg smo kontaktirali tvrdi da su njegovi proizvodi i dalje na policama te da nemaju problema s opskrbom, neki trgovački lanci priznali su nam da su im se zbog povećane potražnje zalihe jako smanjile te da će ih pokušati nabaviti. Strah od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci ne prestaje, osobito među roditeljima i to nakon što je bolest u Hrvatskoj uzela dva života. No, zbog promjene vremena koja stiže sutra i komaraca bi trebalo biti sve manje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temperatura će tako na kopnu pasti za desetak stupnjeva, a na Jadranu za nešto manje, za nekih pet i nakon toga se vrućina ove sezone više neće vraćati", otkriva meteorolog RTL-aNikola Vikić-Topić. A time će i pasti potražnja za sredstvima protiv komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo