Oceanovih 13; Spider-Man 3; Knjiga o džungli

Oceanovih 13; Spider-Man 3; Knjiga o džungli

OCEANOVIH TRINAEST (Ocean's Thirteen), Steven Soderbergh, SAD, 2007, Continental

Staro društvo odlučilo se na pljačku novog, ultramodernog hotelsko-kockarskog kompleksa koji vodi beskrupulozni prevarant Bank...

Unatoč činjenici da su Oceanovih 13 treći dio serijala, riječ je o iznenađujuće svježem, brzom i atraktivnom filmu koji po svojoj
razigranosti nadmašuje prethodnika. Tijekom cijele pljačke čini se da je našim antijunacima osim do novca više stalo da napakoste Banku i sabotiraju njegove skupocjene igračke i okrenu njegove sigurnosne sustave protiv njihova vlasnika. Cijela pljačka prikazana je ležerno i komično, za puni užitak gledanja.

Posebna atrakcija filma je nastup Ala Pacina kojemu doista ne treba mnogo napora da gledateljima približi lik opakog mafijaša, a najbizarniji i najsmješniji su načini infiltracije članova bande u Bankov kasino i karikaturalne sabotaže pravom hotelskom inspektoru.

Za uspjeh ove zabave odraslih na pomalo djetinjast način zaslužan je nedvojbeno i šarm Brada Pitta i Georgea Clooneyja, dok su se glumice našle na margini – u početku jak lik Elen Barkin postupno je marginaliziran. Uspjeh ove nepretenciozne i vizualno atraktivne zabave jamči da treći dio serijala neće biti i posljednji.
SPIDER-MAN 3, red. Sam Raimi, SAD, 2007, Blitz

Nakon što ga preuzme čarobna crna ljepljiva tvar s meteora, Peter Parker počet će se mijenjati kao osoba, a Spider-Man će postati crn...

Raskošno producirani Spider-Man 3 svoj najveći filmski proračun u povijesti filma (258 milijuna dolara) je uspješno
vratio, ali treba otvoreno reći da je unatoč sjajnim specijalnim efektima i pola sata uzbudljive akcije ostatak od 140 minuta prilično loš, a posebno iritiraju scenarističke besmislice (bjegunac usred parka lagano uskoči u stroj za nuklearne pokuse, voda kao Sandmanova Ahilova peta se potpuno zaboravi, Mary Jane dobiva otkaz na Broadwayu jer ju se ne čuje iza prvog reda premda se u mjuziklu koristi ozvučenje).

Dvojnost dobrog i zlog Spider-Mana je bez pokrića, jer je sigurno ne mogu opravdati trivijalnosti kao što su promjena frizure, nekontrolirano plesanje, vikanje ili poljubac spašenoj djevojci. Scenarij je naprosto zaglupljujući, gluma nekoć perspektivnog Tobeyja Maguirea katastrofalna (od dizanja obrva do smijuljenja i glupiranja), a nije bolje prošao ni James Franco kao namršteni negativac. Iritantni likovi govore sami sa sobom ili otkrivaju ono što ne trebaju, a scenu Peterova posjeta francuskom restoranu najbolje je preskočiti. Spider-Man 3 vrhunac je banalizacije kultnog Marvelova stripa.
KNJIGA O DŽUNGLI (The Jungle Book), red. Wolfgang Reitherman, SAD, 1967, Continental

Nakon havarije čamca kojim je putovala, beba Mowgli završila je u džungli gdje ju je odgojila vučja obitelj. Nakon povratka zlog tigra Shere Khana u taj dio džungle odlučeno je da se dječak vrati u ljudsko selo...

Dvostruko posebno izdanje Knjige o džungli izdano je u povodu četrdesete obljetnice nastanka tog zadnjeg u nizu velikih
animiranih filmova čiju je produkciju vodio osobno Walt Disney (koji nažalost nije doživio njegovu premijeru). Fragmentarna struktura zbirke priča Knjiga o džungli nobelovca Rudyarda Kiplinga je za potrebe filma vješto pretočena u linearnu radnju, a i stilski priča je olakšana jer se željelo prvenstveno zabaviti gledatelje. U uspjehu filma značajnu ulogu ima nezaboravni hit Bear Necessities koji izvodi zaigrani medvjed Baloo. Upravo ta pjesma na najbolji način opisuje emotivno središte filma – odnos Mowglija i Balooa te brižne crne pantere Bagheere.

Mowglijev put džunglom metafora je puta odrastanja na kojem dječak susreće različite životinje koje utjelovljuju raznolike ljudske osobine, maštovito oživljene animirane likove među kojima su najuspjeliji šašavi i zloćudni kralj majmuna, strogi i pomalo senilni no dobrodušni predvodnik slonovskog krda Pukovnik Hathi, te dva prava zlikovca: tjelesni i karakterni beskičmenjak indijski piton Kaa te zlokobni bengalski tigar Shere Khan. Premda prijateljski raspoloženi kvartet lešinara nalikuje na rokere šezdesetih, njihov višeglasni pjev bliži je sastavima pedesetih (Disney je u zadnji tren mijenjao song).

Dvostruko izdanje zaslužuje pohvalu kako zbog obnovljene slike i zvuka, tako i zbog mnoštva dodataka na zasebnom disku, među kojima se uz očekivane (produkcija filma, izbačene pjesme, pjesme iz filma u novim obradama...) nalaze i neki sasvim novi (nove igrice, priča o nosorogu Rockyju čiji lik nije našao mjesto u konačnoj verziji...).
DVD IZLOG - Od ostalih DVD noviteta izdvajamo:

Nagrađivani dokumentarac veterana Wernera Herzoga Grizzly Man o Timothyju Treadwellu i Amie Huguenard, borcima za spas grizlija, koji su i sami završili pod njihovim šapama (Discovery)


U trileru Broj 23 Joela Schumachera sličnost između vlastita života i života glavnog junaka romana potaknut će Waltera (Jim Carrey) da potraži autora kako bi provjerio govori li roman o njemu (Continental)


Pun mi je kufer! niskobudžetni je njemački pseudodokumentarac Marcusa Mittermeiera, mračna satira o socijalnom aktivizmu i ogorčenom pojedincu koji odlučio uzeti pušku i kameru u svoje ruke (Discovery)


Dirljiva drama Prazan grad! redatelja Mikea Bindera s Adamom Sandlerom donosi priču o muškarcu kojem bivši cimer pomaže da se vrati u normalan život nakon obiteljske tragedije 11. rujna (Blitz)


Ako je prvih osam epizoda klasičnog crtića Detektiv Droopy Texa Averyja nekima bilo premalo, stiže nova porcija zabave s još devet epizoda koje i danas mogu oduševiti (Continental)


Net.hr
26.10.2007.
 • još vijesti
 • Oceanovih 13; Spider-Man 3; Knjiga o džungli

web preporuke

 • roditelji.hrKritiziranje

  Kritiziranje

Komentari

Svaštara

Web igrice

 • World Basketball Championship
 • Monkey GO Happy 4
 • Toetrix
 • Santa in Trouble
 • Snow Angels
 • Free Jelly
 • Deadly Road Trip
 • Assassin's Greed
 • Sport Car Bubble
 • Super Blocks