Svijet začina / Koji su najpoznatiji arapski začini?

Image
Foto: Pixabay

Arapski začini bitan su dio kuhinje Bliskog istoka i stoljećima se koriste za dodavanje okusa velikom broju jela. Koji su najpoznatiji arapski začini?

12.1.2023.
12:14
Pixabay
VOYO logo

Jedan od najčešće korištenih arapskih začina je kumin. Ovaj topli, zemljani začin glavna je namirnica u mnogim jelima Bliskog istoka, uključujući ćevape, gulaše i curry. Kumin je ključni sastojak u mnogim mješavinama začina, kao što su Ras el Hanout i Baharat.

Još jedan popularan arapski začin je korijander. Ova biljka ima svjež, citrusni okus koji se često koristi za dodavanje svijetle note jelima. Korijander je ključni sastojak u mnogim mješavinama začina na Bliskom istoku, a također se često koristi u marinadama i preljevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardamom je još jedan važan arapski začin, s jedinstvenim okusom koji je istovremeno sladak i pomalo ljut. Kardamom se često koristi u slasticama i desertima, kao i u slanim jelima kao što su curry i variva. Također je ključni sastojak tradicionalne arapske kave.

Cimet je još jedan često korišteni arapski začin, toplog i blago slatkog okusa koji je savršen za dodavanje dubine i slatkim i slanim jelima. Cimet se često koristi u mješavinama začina, kao i u slasticama i pićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumac je popularan arapski začin koji se pravi od osušenih i samljevenih bobica grma ruma. Ima oštar okus limuna koji je savršen za dodavanje kiselosti jelima. Ruj se često koristi kao začin za meso i povrće, a također je popularan sastojak bliskoistočnih umaka poput tzatzikija i humusa.

Na kraju, paprika je još jedan arapski začin koji se široko koristi u kuhinji Bliskog istoka, ima blag, slatkast i dimljen okus, obično se koristi u juhama, varivima i marinadama. Također se može koristiti kao ukras za dodavanje šare boje jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo