PRILIČNO BIZARNO / Otkriven tajni sastojak kruha koji je odmah izazvao kontroverze: Ovo bi vas moglo natjerati da dobro razmislite što jedete

Image
Foto: Shutterstock

Aminokiseline koje se nalaze u tvornički proizvedenom kruhu mogu nastati od dlake, kao i od pačjeg perja

19.1.2023.
20:33
Shutterstock
VOYO logo

Nedavno izvješće otkrilo je skriveni sastojak kruha koji bi se nekima mogao činiti odvratnim i bizarnim. Bilo da volite čaj i tost ujutro ili ne možete odoljeti sendviču sa slaninom, ovo bi vas moglo natjerati da razmislite o svojim obrocima, piše The Sun.

Prema tom izvješću, štruca kruha koju kupite u lokalnom supermarketu zapravo može sadržavati ljudsku kosu. Aminokiseline koje se nalaze u tvornički proizvedenom kruhu mogu nastati od dlake, kao i od pačjeg perja, kravljih rogova i svinjskih čekinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NISU VREMENA ZA RAZBACIVANJE /

Kuhalo, štednjak ili mikrovalna - što najmanje troši? Varljivo je i mnogi griješe, ovo nikad ne biste rekli!

Image
NISU VREMENA ZA RAZBACIVANJE /

Kuhalo, štednjak ili mikrovalna - što najmanje troši? Varljivo je i mnogi griješe, ovo nikad ne biste rekli!

Magazin Vice objavio je da većina ljudske kose dolazi iz Kine koja se skuplja s podova brijačnica i salona. Ali ne brinite, udio te aminokiseline koja je poznata pod nazivom L-cistein u kruhu je malen, a možete je izbjeći kupnjom svježeg kruha u pekarnici.

Image
Foto: Pixabay

Kosa je jedan od najbogatijih izvora aminokiselina

L-cistein se dodaje kruhu kako bi se ubrzalo vrijeme potrebno za pripremu. To je aminokiselina koja se prirodno nalazi u hrani bogatoj proteinima. Može se dobiti iz izvora hrane poput zobi, svinjetine i tune. Također se može proizvesti od perja, svinjskih čekinja i ponekad ljudske kose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudska kosa jedan je od najbogatijih izvora aminokiselina koje čine oko 14 posto vaše kose. Međutim, L-cistein se također proizvodi sintetski. Njega je odobrila Agencija za standarde hrane, a nalazi se u kategoriji "ostalo". To znači da je odobren za upotrebu u hrani kao pojačivač okusa, sredstvo za učvršćivanje, tretman ili sredstvo za dizanje.

Izvješće Vegetarian Resource Grupe pokazalo je da se L-cistein koji se koristi u kruhu još uvijek uglavnom dobiva iz životinjskih izvora, ali da se postupno sve više koristi njegova sintetska inačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo