OZBILJNA INVESTICIJA / Inflacija udara: Ako želite popuniti Paninijev album za SP u Kataru trebat će vam gotovo cijela plaća

Image
Foto: profimedia.hr

U albumu koji kreće u prodaju će biti 670 naljepnica no zbog duplikata, ljubitelji ovog hobija će morati prosječno kupiti čak 4 832 sličice

1.9.2022.
11:29
profimedia.hr
VOYO logo

Inflacija je pokucala na vrata i ljubiteljima kultnih Paninijevih samoljepljivih sličica, tvrdi britanski Guardian. Oni su izračunali kako će za popunjavanje albuma za Svjetsko prvenstvo u Kataru biti potrebno potrošiti 870 funti, ali u Hrvatskoj će zbog razlike u cijeni paketića ta cifra ići do 5 800 kuna.

Panini je izgubio ugovor za proizvodnju samoljepljivih sličica za Svjetska prvenstva te je Mundijal u Kataru posljednji koji ćemo imati mogućnost ispratiti na ovaj način. Prvo prvenstvo za koje je talijanska kompanija napravila kolekciju je bilo prvenstvo u Meksiku 1970. godine no od tada je cijena sličica rasla, a tako će biti i ovog puta.
U albumu koji kreće u prodaju će biti 670 naljepnica no zbog duplikata, ljubitelji ovog hobija će morati prosječno kupiti čak 4 832 sličice, sudeći po izračunima profesora matematike sa Sveučilišta u Cardiffu, Paula Harpera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup hobi

Uzmemo li u obzir da je u paketiću koji košta šest kuna, pet sličica, jednostavnom računicom dolazimo do iznosa od 1.2 kune po sličici odnosno 5 800 kuna za pun album kada uračunamo i duplikate. Riječ je o čak 80 posto prosječne hrvatske plaće.

Image

Katar promovira Svjetsko nogometno prvenstvo: U Hrvatskoj je pristao u samo jednoj luci

Image

Katar promovira Svjetsko nogometno prvenstvo: U Hrvatskoj je pristao u samo jednoj luci

Usporedili su u Guardianu tu investiciju s kolekcijom koju su ljubitelji nogometa skupljali za Svjetsko prvenstvo u Rusiji te došli do zaključka da je popunjavanje albuma za Katar stotinjak funti što je to bilo s nešto većim albumom za Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je zapravo skup hobi postalo skupljanje sličica govori i perspektiva u koju je priču stavio ovaj britanski list. Oni tvrde da je radnicima koji su gradili stadione za Svjetsko prvenstvo u Kataru potrebno gotovo 2 000 radnih sati da bi zaradili dovoljno da popune Paninijev album.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo