ODGOVOR JE ŠOKANTAN / Nogometno pitanje iz Potjere zaludjelo Europu. Znate li što se sudi ako igrač zabije autogol izravno iz slobodnog udarca?

Image

Voditelj je bio uvjeren da zna odgovor, a ostao je zaprepašten, kao vjerojatno i svi ostali, kada je vidio odgovor

12.7.2022.
11:59
VOYO logo

U britanskom izdanju popularnog kviza Potjera, pojavilo se nogometno pitanje koje je, malo je reći, zaludjelo cijelu Europu. Pitanje se činilo superlako, voditelj je bio uvjeren da zna odgovor, a ostao je zaprepašten, kao vjerojatno i svi ostali, kada je vidio kakav je odgovor ponudila gledateljica, te da je on bio - točan.

"Ako u nogometu postignete izravan slobodni udarac u svoju mrežu, što sudac mora dosuditi", stajalo je u pitanju na Potjeri. Mnogi su ostali malo zbunjeni jer na prvu je odgovor očit, a nasjeo je i voditelj Bradley Walsh, inače bivši profesionalno nogometaš koji je 70-ih igrao za Brentford.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuđeni su odgovori bili: Gol, indirekt i korner. Prvo je lovac Shaun Wallace ponudio svoj odgovor, a onda je natjecateljica odabrala "C", korner, i ostavila dobar dio populacije koji prati nogomet, pa i sve u studiju, u šoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobično pravilo

"Odgovorila si korner? Zašto si to napravila? To mora biti gol. Gol je gol. Ne morate gledati nogomet da biste znali odgovor. Ako direktan slobodan udarac ide u tvoj gol, onda to mora biti gol jer je u pitanju autogol", rekao je voditelj Walsh i tada je shvatio da je odgovor priznat kao točan.

Walsh se potom zbunio, kao vjerojatno i većina nogometnih znalaca i pratitelja, ali nije riječ o pogreški. Prema FIFA-inim pravilima, autogol iz slobodnog udarca ne može biti priznat. U toj situaciji umjesto pogotka dosuđuje se korner za protivničku ekipu, a svrha je sprječavanje da igrač namjerno zabije gol u svoju mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako slobodan udarac direktno završi u golu momčadi koja ga izvodi, korner se dosuđuje protivničkoj ekipi", navodi se u pravilniku FIFA-e, a ovom se pravilu ne mogu načuditi brojni ljubitelji nogometa i upravo je zbog toga ovo pitanje iz Potjere postalo toliki hit na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo