[FOTO] SRBIJA - ŠKOTSKA 1:1 (4:5 / nakon lutrije jedanaesteraca): Škoti nakon neviđene drame do Eura i skupine s Hrvatskom

Image
Foto: Profimedia

Škotska nakon 24 godine na Euru

12.11.2020.
23:23
Profimedia
VOYO logo

SRBIJA - ŠKOTSKA 1:1 (udarci s bijele točke 4:5)

SRBIJA: Rajković - Milenković, S. Mitrović, Gudelj - Lazović, Maksimović, Lukić, Kostić - Tadić, Milinković-Savić - Mitrović

ŠKOTSKA: Marshall, McTominay, Gallagher, Tierney, O’Donnell, Jack, McGregor, McGinn, Robertson, Christie, Dykes

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Irska - Slovačka 1:2

Mađarska - Island 2:1

Gruzija - Sjeverna Makedonija 0:1


Nogometaši Škotske u četvrtak su navečer na stadionu Rajka Mitića u Beogradu, u odlučujućoj playoff utakmici za plasman na Euro i u skupinu s Hrvatskom, nakon drame i lutrije jedanaesteraca, poslije 24 godina (1996. zadnji put bili na turniru) čekanja izborili plasman na smotru najboljih reprezentacija Europe...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija će na svoj povratak na europsku reprezentativnu nogometnu scenu tako morati čekati još bar dvije godine. Ako se ova bolesna situacija s pandemijom koronavirusa ne zakomplicira, pa se opet nešto nepredvidljivo dogodi u budućnosti. Vjerujemo da neće, da će se život i nogomet vratiti uskoro u normalu...

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

[FOTO] MITROVIĆ TRAGIČAR SRBIJE: Obratite pozornost na ključni detalj; Primjećujete li nešto?

Image

[FOTO] MITROVIĆ TRAGIČAR SRBIJE: Obratite pozornost na ključni detalj; Primjećujete li nešto?

Sudbonosni dvoboj za obje reprezentacije, zemlje

Ovaj dvoboj, inače, u obje zemlje bio je apostrofiran kao sudbonosni, povijesni, "Dan D". Srbi su se nabrijavali u medijima "sad ili nikad", "došlo je vrijeme", "kucnuo se sudbonosni čas". Škoti, s druge strane, gledali film Braveheart, punili su se optimizmom i snagom na svoj ratnički način.

Zanimljivo, ali Srbi su prije utakmice isto gledali film, Gladijator. Ne znamo tko bi pobijedio u izravnom dvoboju ovih junaka, ali Škoti su na kraju bili ti koji su se veselili...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija tako je doznala i posljednjeg, trećeg suparnika u skupini D Europskog prvenstva iduće godine. Zanimljivo, Škoti su i u polufinalu slavili nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedivši Izrael s 5:3 poslije 0:0 nakon 120 minuta igre.

Škotska je bila bliže pobjedi i u regularnom dijelu susreta. Vodila je 1:0, a Srbija je uspjela izjednačiti tek u posljednjim trenucima susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ryan Christie zabio za 1:0 Škotske

U prvom poluvremenu nismo vidjeli ništa od nogometa. Bila je to obostrano skromna predstava. Prvu veliku priliku na utakmici vidjeli smo u 51. minuti, Škoti su izigrali srpsku obranu i Robertson se našao u sjajnoj prilici, ali je pucao preko gola. Ipak, samo minutu kasnije gosti su poveli, a zabio je Ryan Christie udarcem sa 18 metara. Gosti su držali prednost sve do sudačke nadoknade, kada je Jović nakon ubačaja iz kornera zabio za 1:1 i produžetke. Inače, Jović je ušao u igru u drugom dijelu i pokazao se kao potpuni dobitak, za razliku od Real Madrida, u kojem mu baš ne cvjetaju ruže...

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U produžecima nije bilo previše uzbuđenja, iako su Orlovi bili ti koji su dominirali. No, Škotska se hrabro borila, branila, pokušavala napasti, pa je na koncu o vizi za EURO odlučivala "lutrija" jedanaesteraca. Odluka je pala u posljednjoj petoj seriji, McLean je zabio, dok je David Marshall obranio udarac Mitroviću.

Prije toga za Škotsku su zabili Griffiths, McGregor, McTominay i McBurnie, a za Srbiju Tadić, Jović, Gudelj i Katai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, nakon što je Škotska izborila EP, postalo je jasno kako će "Vatreni" igrati protiv dva domaćina, Engleske i Škotske.

Hrvatska EP otvara 13. lipnja protiv Engleske na legendarnom Wembleyju

Svjetski doprvaci otvaraju EP 13. lipnja protiv Engleske na legendarnom Wembleyju. U 2. kolu Hrvatska igra protiv Češke u Glasgowu na Hampden Parku 18. lipnja, dok će 22. lipnja ponovo u Glasgowu igrati protiv Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plasman na EURO izborili su i Sjeverna Makedonija, Mađarska, te Slovačka.

Mađarska i drugi put zaredom na Euru, ovog puta u skupini 'smrti'

Mađarska je drugi EP u nizu izborila nakon velike drame, okrenuvši rezultat protiv Islanda u posljednjih pet minuta utakmice. Gosti su poveli u 11. minuti golom Gylfija Sigurdssona nakon velike pogreške domaće 'jedinice' Petera Gulacsija kojem je prošla kroz ruke nakon što je veznjak Evertona pucao iz slobodnog udarca,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island je sve do same završnice držao vodstvo, a onda sve prosuo. U 88. minuti je izjednačio naturalizirani Francuz Loic Nego, da bi u drugoj minuti nadoknade veznjak Salzburga Dominik Szoboszlai sjajno pogodio za 2:1.

Mađarska će na EP-u igrati u "skupini smrti" zajedno s Njemačkom, Francuskom i Portugalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka u Belfastu nakon produžetaka pobijedila Sjevernu Irsku

Slovačka je u Belfastu nakon produžetaka pobijedila Sjevernu Irsku s 2:1 izborivši EP na kojem će igrati u skupini E sa Španjolskom, Poljskom i Švedskom.

Sjeverna Makedonija po prvi put u povijesti na EP-u

Slovačka je povela u 17. minuti pogotkom Juraja Kucke koji je iskoristio pogrešku domaćeg veznjaka GeorgeaSavillea nakon što je ovaj glavom vraćao loptu svojem suigraču, no to je učinio vrlo loše. Kucka je "ukrao" loptu i jurnuo prema suparničkim vratima i zabio za 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Irska je uspjela izjednačiti u 88. minuti autogolom Milana Škriniara koji je ubačaj McNaira pospremio u vlastitu mrežu. U posljednjim trenucima susreta domaćin je mogao okrenti rezultat, no Lafferty je pogodio okvir gola.

Gosti su do nove prednosti došli u 110. minuti golom Michala Duriša koji je s ruba šestnaesterca pogodio donji desni kut vratara Baileyja Peacocka-Farrella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Makedonija je u finalu play-offa skupine D u Tbilisiju pobijedila Gruziju s 1:0 po prvi put u povijesti izborivši plasman na EURO.

Junak utakmice bio je 37-godišnji Goran Pandev koji je u 56. minuti postigao jedini pogodak na utakmici, svoj 36. gol u 114. nastupu u dresu nacionalne vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arijan Ademi igrao do 67. minute za Sj. Makedoniju

Bila je to sjajna akcija u četiri poteza u kojoj su sudjelovali "Talijani", veznjak Napolija Elif Elmas, napadač Udinesea Ilija Nestorovski i napadač Genoe Pandev.

Za Makedoniju je do 67. minute igrao kapetan zagrebačkog Dinama Arijan Ademi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do play-offa za odlazak na EP Makedonci su stigli s obzirom na to su prošle godine u grupi D Lige nacija bili bolji od Armenije, Gibraltara i Lihtenštajna, a potom su u polufinalu play-offa pobijedili Kosovo.

Sjeverna Makedonija će na EP-u igrati u skupini C u kojoj su i Nizozemska, Ukrajina i Austrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Penali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitrović je promašio, Marshall mu je skinuo, srpski troj za golove je promašio. Škotska je na Euru.

McLeen zabija za 5:4 Škotske. Ide sad Mitrović.

Katai je pogodio za 4:4.

Škotska zabija za 3:4.

Nemanja Gudelj, iskusni nogometaš Seville, zabija za 3:3. Čeka se još prvi kiks.

Škotska vodi s 3:2 u penalima. McTominay jako jako sigurno.

Luka Jović je izvođač broj 2 za Srbiju. Marshall je imao loptu na ruci, ali nije uspio obraniti. Gotovo preslikana situacija od ranije. 2:2

Rajković je opet dirao loptu i opet jr ona završila u mreži. Škotska vodi 2:1.

Srbija uzvraća sigurnim udarcem. Tadić je sigurno zabio, zavukao je loptu visoko gore. On je svoj dio napravio. 1:1 u penalima, 2:2 ukupno

Rajković ide na gol. Prvi će Škoti imati udarac s 11 metara. Griffits zabija gol, iako mu je Rajković pogodio stranu.


Škotska prvi put na Euru nakon 24 godine ili Srbija nakon 20? Dobit ćemo uskoro, nadamo se, odgovor na to pitanje.

120' - Udarac iz kuta za Srbiju. Zadnji. Ništa od toga. Gledat ćemo udarce s bijele točke.

118' - Lazović prekršaj u napadu. I ovog je puta bilo previše guranja igrača.

115' - Katai poteže s 17 metara, ali ravno u ruke Marshallu. Nastavlja se ples, napadi rezervi Srbije koji su preuzeli igru.

107' - Mitrović ne može više trčati, jedna hoda. Umoran je i izlazi iz igre. Umjesto njega ulazi Uroš Spajić, igrač Krasnodara na posudbi u Feyenoordu. Ovo mu je 12. nastup za reprezentaciju Srbije.

106' - Počeo je drugi produžetak.

105 - Gotov je prvi produžetak, mali predah i idemo u finalnih, odlučujućih 15 minuta.

105' - Skoro je gotov prvi produžetak. Pitanje je samo kad će Srbija dati gol. Barem tako izgleda.

102' - Bližimo se kraju prvog produžetka.

99' - Uf, kako je Nemanja Gudelj sad tukao s 20 metara, brani to Marshall. Korner za Srbiju. Ništa od toga...

98' - Izmjene su Srbiji donijele Jovića i gol, Škotska ništa s izmjenama nije dobila. I to je sad ta razlika.

92' - Mađarska je pobijedila Island s 2:1 i ona je na Euru. Sjeverna Irska i Slovačka igraju također produžetke. I tamo je 1:1.

91' - Počeo je prvi produžetak, novih 30 minuta je pred nama.

Luka Jović je spasio Srbiju i dao joj još 30 sekundi nade. Kakva drama na Marakani.

92' - Gotov je opći, regularni dio dvoboja. Igrat će se produžeci.

91' - Luka Jović je zabio za 1:1. Kakav je to skok bio... Očekuju nas sad produžeci. Osim ako Škotska ne napravi nešto su sudačkoj nadoknadi. Igrač kojem ne cvjetaju ruže u Realu nadskočio je obranu unutar peterca kako bi ispratio udarac iz kuta. Odlično zabija glavom u desne rašlje. Golman nije imao šanse reagirati.

Image
Foto: Profimedia

Serbia's Luka Jovic celebrates scoring the equalising goal during the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568674819, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

Image

Serbia's Luka Jovic celebrates scoring the equalising goal during the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568674790, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

90' - Korner za Srbiju.

85' - Kakva prilika za Srbiju. Ubačena lopta s lijeve strane, opasni Luka Jović tuče glavom kao nogom, poput bombe je to bilo, silovito, jako, ali uz okvir gola. Cure posljednje minute za Srbiju.

83' - Euro i laskavi susret s viceprvakom Hrvatskom na velikoj nogometnoj sceni, na kojih Srba nije bilo 20 godina, sve je dalje i dalje...

82' - Lazović je ubacio Mitroviću koji je bio u skoku, ali odlazi to u korner. Srbija ima ubačaj iz kuta. Ništa od toga. Loše, loše...

79' - Škotska odoljeva napadima.

76' - Srbija je otvorila sve karte, Gudelj se iz obrane ubacuje prema naprijed.

71' - Uzvraćaju Škoti, uf kako je Christie tukao, pored gola, ajoooj.... Blizu je to bilo. Otvorilo se u potpunosti.

70' - Milinković - Savić u zraku, skače, kakva je to bila prilika. Blizu gola, mala mrežica...

66' - Jako zrela utakmica Škota koja se drži nekih svojih principa. To za njih sad izgleda dosta ohrabrujuće.

65' - Škotska ima 6 udaraca prema golu, Srbija 3. "Ima vremena, ajmo, ajmo", višu s klupe Srbije, sugeriraju da stisnu, da ima vremena za preokret.

58' - Orlovi su se bacili na glavu, ali Škotska ne odustaje. I dalje napadaju. E sad smo dobili na dinamici. Kostić izlazi, Mladenović za Srbiju ulazi. Inače, Kostić je bio upitan za utakmicu.

Image

Serbia's Nemanja Maksimovic (left) and Scotland's Ryan Jack during the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568662381, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

52' - GOOOL: CHRISTIE JE ZABIO OD OKVIRA GOLA, 25-godišnji nogometaš Celtica postiže zlata vrijedan gol u ovakvoj utakmici. Lopta je prošla kroz šumu nogu, po tlu... To mu je 4. gol za Škotsku u 14. nastupu.

Image

51' - ŠTO JE SAD PROMAŠILA ŠKOTSKA? Dykes je napravio puno toga, riješio se Mitrovića, dva stopera, poslužio je Robertsona koji tuče iznad gola. On se ubacio iz obrane.

48' - Škoti sad imaju napad. Pokušavaju prescjecati igru dugim loptama, dijagonalnim. Ne prolazi baš to. Gudelj je sad dobio žuti jer je jače startao na igrača Škotske. Slobodan udarac za Škotsku, Christie ubacuje, ali ništa od toga. Odlazi to pored gola, daleko od neke eventualne gužve u petercu.

Image

Serbia's Sergej Milinkovic-Savic under pressure from the Scotland defence during the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568662385, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Dykes je igrač na kojeg se temeljila igra Škotske. On je vješt u skoku, zna spustiti, skrenuti loptu...

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Nisu se pomaknuli smjesta nogometaši Srbije i Škotske, u utakmici u kojoj je ogromni ulog pojeo lijepotu nogometa. Igra se oprezno, obrambeno. Pravih, velikih prilika i nije bilo. Lukić je imao najbolju priliku. Obje reprezentacije prenose neizvjesnost u drugi dio.

43' - Evo sad Škota, Tierney je u prilici, odbila se lopta. Problemi za Srbiju. No, ništa od svega.

40' - Znači, Srbi nemaju pas i uporno traže taj ritam. Ne mogu ovladati pas igrom, tj terenom. U takvoj konsolidaciji snaga, uz nemaštovitu Škotsku, rovovsku bitku na sredini terena s loptom uglavnom u zraku, ili daleko od duela, svaka prilika za gol pretvori se u lošu izvedbu. Tu i tamo Dykes napravi problem Srbima da se namjesti točno na poziciju gdje će pasti lopta, iako Srbi imaju inicijativu. Samo u posjedu.

35' - Orlovi pletu mrežu od svoje posljednje linije prema naprijed. U njihovoj igri dominira ta lopta iza a ne naprijed. Dugo, predugo oni nešto kombiniraju. Nema to ni glavu ni rep. Ne gledamo baš sadržajnu utakmicu.

Image

Scotland's John McGinn (right) closes in on Serbia's Darko Lazovic (left) during the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568659383, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

31' - Škotska ima slobodni udarac na pola igrališta. Ubačena lopta, čisti to Srbija.

27' - Nogometaši Srbije imaju inicijativu, Škotska se brani. Pokušava se naći Mitrović. Bori se Mitrović.

23' - Evo prilike, prva na utakmici. Saša Lukić akciju Orlova je završio netočnim udarcem, lopta je blizu okvira projuhala. Bila je to dobra akcija za Srbiju.

20' - Milinković-Savić je proklizao u naletu s loptom. Čini se kako Srbija sve bolje igra.

16' - Lukić na lijevom krilu sad kreira, gleda, hoće li to podvaliti ili ne. Gudelj je u blizini, ali ništa...

Image
Foto: Profimedia

Scotland players line up prior to Kick off ahead of the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568654021, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

14' - Prebačaj Dykesa prema suigraču, ali griješi Gudelj, pritisak na Maksimovića prema Lazoviću. Napada Srbija.

4' - Ryan Christie je sad pokušao izvesti teško izvedivo, poslao je loptu u šesnaesterac gdje je bilo gusto, ali je Predrag Rajković bio najbrži i presjekao loptu.

Image

Scotland players line up prior to Kick off ahead of the UEFA Euro 2020 Play-off Finals match at Rajko Mitic Stadium, Belgrade.,Image: 568654352, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTIONS: Use subject to restrictions. Editorial use only, no commercial use without prior consent from rights holder., Model Release: no

2' - Škotska sada razmjenjuje nekoliko kratkih dodavanja.

1' - Ryan Christie je poslao dugu loptu, ali je Predrag Rajković mirno presjekao taj pas.

1' - Počela je utakmica. Škotska kreće prva.

19.41 - Izbornik Srbije Ljubiša Tumbaković povukao je zanimljiv potez. Gudelja je stavio u obrani uz Stefana Mitrovića i Milenkovića. Lazović i Kostić napadat će se s krila, a sredinu će činiti Maksimović, Lukić i Milinković-Savić, dok će Mitrović biti najistureniji iza Tadića.

Srbija se na Europsko prvenstvo nije plasirala od 2000. godine, a Škoti čak 22 godine nisu bili ni na jednom velikom natjecanju. Stoga, ne čudi što je ovo povijesna utakmica za Orlove.


'U mojim godinama je ovo vjerojatno najveća utakmicu u karijeri, ali...'

Srpski izbornik Ljubiša Tumbaković ne skriva važnost utakmice...

"U mojim godinama je ovo vjerojatno najveća utakmicu u karijeri, ali zbilja sam imao priliku igrati puno utakmica koje su bile ključne za nešto. Bilo to finale Kupa ili utakmica za naslov prvaka, uvijek je bilo nešto bitno. Ipak, ova se nameće kao najznačajnija u mojoj karijeri", rekao je Tumbaković pa dodao:

"Svi su spremni za utakmicu sa Škotskom i nemam nikakvu dilemu oko startnih 11. Volio bih da cijela Srbija diše istim plućima. Želja mi je da tako bude, da reprezentaciju približim narodu. Ako stvarno dišemo istim plućima, onda je to ozbiljna podrška za našu utakmicu", istaknuo je Ljubiša Tumbaković.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo