PO PRVI PUT U POVIJESTI JEDAN JE PARAOLIMPIJAC NASTUPIO U UTRCI NA 100 METARA NA PH ZA ZDRAVE ATLETIČARE: / I pritom je istrčao osobni rekord

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Antun Toni Bošnjaković nastupio na atletskom prvenstvu Hrvatske na Mladosti za zdrave sportaše i upisao se u povijest

8.8.2020.
19:07
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski paraolimpijac Antun Toni Bošnjaković (36), hrabri Zagrepčanin, sudionik zimskih Paraolimpijskih igara koje su održane u južnokorejskom Pyeongchangu 2018. godine koji mnogima može biti inspiracija, u subotu je nastupio na atletskom prvenstvu Hrvatske na Mladosti za zdrave sportaše pred 500-ak gledatelja, i u utrci na 100 metara istrčao svoj osobni rekord 12.78.

Time se upisao u povijest hrvatske atletike, jer je postao prvi paraolimpijac koji je trčao na 100 metara, odnosno prvi paraolimpijac koji je nastupio u trkačkim disciplinama na PH za zdrave atletičare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovi normu za Paraolimpijske igre

Toni lovi normu za Paraolimpijske igre u Tokiju sljedeće godine, a ovo je dokaz da može do dobrog rezultata, bez obzira na invalidnost koju ima. No, na stranu rezultat, volja je najbitnija a njegova je jača i od nedaća koje su ga pogodile. Inače, ove godine je odradio jednu utrku na 100 metara i tu je, kako kaže, zeznuo. Imao je neke tehničke probleme na startu, krenuo je iz niskog starta, pa ostao na "krivoj nozi". Je li zadovoljan nastupom na Mladosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očekivao sam bolje vrijeme'

"Očekivao sam puno bolje vrijeme nego ovih 12.74. Razočaran sam, ali nema veze. I najbolnija istina je bolja od najljepše laži. Nema veze, ovo mi je jedno isustvo. Nisam pao, to je prva stvar, iskustvo sam skupio. Bila mi je velika trema. Zato sam se malo i bojao da ne padnem, zato sam išao malo s rezervom. Znam da moram poraditi na startu, zato što ovaj start, kakav je bio potpuno niski, na njemu dosta gubim. Dobro je, sve u svemu OK, ali vrijeme mi je", kazao nam je nakon utrke, još zadihan i vruć Toni Bošnjaković. Samo za usporedbu, najbolje vrijeme, ono prvaka Hrvatske Marka Čeke iz AK Sveti Ante, Knin, iznosi 10.46.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Toni pokazao kako je upornost najbitnija i kako se sve može postići, samo ako se to žarko želi. Bošnjaković je pao pod vlak 2014. i ostao bez obje potkoljenice. Odmah je počeo sanjati o nastupu na Paraolimpijskim igrama. Biatlon mu je i dalje prvi sport, ali sad lovi i ljetne u Tokiju. No, ono što veseli da ima još mjesta za napredak na sto metara...

'Računam da je moje vrijeme negdje oko dvanaestice'

"Ja računam da je moje vrijeme negdje oko dvanaestice. Ali dobro, mjesec i pol dana sam na stazi, tako da je ovo prihvatljivo", govori nam Toni koji vjeruje kako će ostvariti, istrčati normu za Tokio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da hoću, ali sad da garantiram, onda bi se bavio samo time".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuništivog duha, pun energije i volje za životom, naišao je na puno uspona i padova, ne samo u sportu nego i životu. I kad je ostao bez obje potkoljenice, nije pokleknuo, nego je odlučio ispuniti svoje sportske snove. Nedugo nakon nesreće koja je naglavačke okrenula njegov život, pojavio se san o nastupu na Paraolimpijskim igrama. Stvarno moraš biti jak i glavi i imati snažan karakter da bi uspio u tome, u takvim okolnostima u kojima bi mnogi pokleknuli, pali, poput kakvog grogiranog boksača. No, ne i on...

'Naučio sam se u životu na svakodnevne borbe, i sportske i životne'

"A ne znam, meni je to normalno. Više manje, naučio sam se u životu na svakodnevne borbe, i sportske i životne. Nije mi to više čudno, čudno mi je kad je sve lijepo i kad nema nekog posla, i kad mogu malo sjesti i popiti kavu, tako da sam naučio na to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako ima podršku paraolimpijskog odbora, ali ne za atletiku nego za biatlon. No, ističe...

"Što se tiče atletskog sustava, tu nisam nikad dobio ni čašu vode", zaključio je Toni Bošnjaković. Što je rekao uoči utrke na samom zagrijavanju, te kako je to izgledalo u utrci, pogledajte u priloženim videima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo