HNS TRAŽI IZBORNIKA / Štimčeva smjena nikog nije iznenadila: Što nas sad čeka?

Pretpostavljamo kako potraga za novim kormilarom neće dugo trajati, ipak nas izlučne borbe za SP čekaju za samo mjesec dana. U opticaju će se naći imena s kojima se susrećemo uvijek kada su ovakve situacije u pitanju.

16.10.2013.
8:32
VOYO logo

Po svemu sudeći, jedan od najkraćih, ali svakako najneuspješniji izbornički mandat došao je svome kraju. Nakon sramotnog poraza od Škotske, trećeg u zadnje četiri utakmice, Hrvatski nogometni savez, točnije DavorŠuker i ZdravkoMamić, izgubili su strpljenje. Kako je po slijetanju na Pleso rekao nominalno prvi čovjek hrvatskog nogometa, reprezentaciju će u dodatnim kvalifikacijama za SP voditi novi izbornik.

One koji su pogledali zadnja četiri susreta kockastih ta vijest nije šokirala, štoviše, većina navijača ovakav rasplet naslućivala je još od srpnja prošle godine kada je HNS hrvatsku svetinju dao u ruke IgoruŠtimcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji se nakon uspješne igračke karijere bacio u poduzetničke vode, pa potom radio i kao sportski direktor te član Uprave Hajduka, predsjednik Udruge prvoligaša HNL-a, kandidat za predsjednika HNS-a i televizijski komentator preko noći je zakopao ratne sjekire sa Zdravkom Mamićem i svoj životopis nadopunio izborničkom funkcijom, iako je u bogatoj karijeri imao najmanje trenerskog iskustva. S klupe je vodio tek nekoliko utakmica Hajduka, Cibalije i Zagreba, što je, složit ćemo se, premalo iskustva za preuzimanje izborničke funkcije.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Također, valja napomenuti da to što u ovom trenutku nije spreman ne znači da Štimac neće jednoga dana u budućnosti postati izbornički kapacitet kojemu ćemo bez grča na licu moći ponovno dati reprezentaciju u ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Glasgowu je Štimac još jednom naljutio navijače nakon što je, umjesto u taktičko-tehničkim pogreškama, krivce našao upravo u njima i određenim medijima. Ponudio je ostavku, kako kaže, zbog silnih pritisaka, a ne zbog povika onih koji 'to uvijek rade'. Da stvar bude nevjerojatnija, Štimac je dodao kako su se tim 'stalnim pljuvačima' s tribina pridružili još neki koji jedva čekaju posrtaje hrvatskog nogometa i HNS-a.

Ima li Štimac doista tako loše mišljenje o hrvatskim navijačima, misli li zaista da su spremni trošiti tisuće kuna i svoje slobodno vrijeme samo kako bi ga vrijeđali i tražili njegovu ostavku? Kako to da se slične stvari nisu događale u Londonu, Klagenfurtu ili Istanbulu u vrijeme Slavena Bilića? Pa 'ajmo i u drugu krajnost, kako to da se nije zviždalo i vrijeđalo u 'onom drugom Londonu', Ateni ili Gdanjsku kada je bivši izbornik upisivao poraze?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači su svjesni da su i porazi sastavni dio sporta, no isto tako najbolje mogu procijeniti na kakvoj je razini voljni moment njihovih ljubimaca. U Bilićevom mandatu tu najčešće nije bilo prigovora, no nešto se promijenilo u posljednjih godinu dana. Naravno, ne na bolje...

No možda je Štimac jednostavno bio pod dojmom novog poraza pa je izgubio osjećaj za realnost. Nadamo se da se ipak radi o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

I, što nas sad čeka? Pretpostavljamo kako potraga za novim kormilarom neće dugo trajati, ipak nas izlučne borbe za SP čekaju za samo mjesec dana. U opticaju će se naći imena s kojima se susrećemo uvijek kada su ovakve situacije u pitanju.

Zlatko Kranjčar, Niko Kovač i(li) RobertProsinečki svakako su kandidati, vjerojatno će se spomenuti ime ĆireBlaževića, a sigurni smo i da će se barem jedna osoba iz Izvršnog odbora HNS-a sjetiti KruneJurčića. No možda je ipak vrijeme za izbornika stranca...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo