NEZADOVOLJAVAJUĆE / Karlovac više nije grad četiri rijeke pogodne za kupanje: Testiranja pokazala onečišćenje

Image
Foto: Pixsell

Posljednje ovogodišnje testiranje bilo je na samoj granici, iako još u okvirima normale

28.6.2019.
16:25
Pixsell
VOYO logo

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije objavio je najnovije podatke o kvaliteti voda karlovačkih rijeka. Iako su većinom dobri, štoviše izvrsni, jedan je od njih ipak nezadovoljavajuće kvalitete. I to uzorak Korane na Foginovom kupalištu u Karlovcu, piše KAportal.

Da bi se to moglo dogoditi, dalo se naslutiti već na prošlom mjerenju 21. lipnja. Naime, prošle godine u gotovo svim testiranjima Korana je bila izvrsne kvalitete, a posljednje ovogodišnje testiranje bilo je na samoj granici, iako još u okvirima normale. Da bi voda bila ocijenjena dobrom, treba imati vrijednosti od 400 i manje enterokoka na 100 ml, a zabilježena vrijednost bila je točno 400. Za Escherichiu coli granična vrijednost je 1000, a u Korani je 21. lipnja zabilježeno 900.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se i tada širile glasine da su uzorci nepovoljni, to ipak nije bio slučaj. Kako je bila riječ o uzorcima uzetima neposredno nakon zamućenja, postojala je nada da će novi uzorci pokazati znatno bolju situaciju. No Zavod za javno zdravstvo objavio je da voda ne odgovara standardima te se u ovom trenutku ne preporučuje kupanje na rijeci Korani na Foginovom kupalištu.

"Obavještavamo Vas da je temeljem analize vode za kupanje na Foginovom kupalištu dana 28. lipnja 2019. od strane Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije u rijeci Korani utvrđeno da nije preporučljivo kupanje zbog povećane prisutnosti bakterije Escherichie coli. Radi se o kratkotrajnom onečišćenju. Redovno pratimo kakvoću vode te ćemo javnost pravodobno obavještavati o rezultatima", kazali su u karlovačkoj gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali rezultati su, kao što smo spomenuli, zadovoljavajući pa i više od toga, jer su svi redom pokazali da je voda izvrsne kakvoće. Riječ je o uzorcima s kupališta na Kupi (Ozalj, Jurovo), Mrežnici (Duga Resa, Mrežnički Brig), Korani (Slunj), Dobri (Grdun) te jezeru Sabljaci. Oni željni osvježenja tako će moći već ovog vikenda nesmetano i bezbrižno uživati u kupanju, ali ne i na Foginovom, piše KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo