plinski okršaj / Međimurje-plin o visokim cijenama za škole i vrtiće: 'Neka i nama omoguće plin po 41 eura'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Dok ustanove od javnog značaja čekaju da se raspetlja situacija u kojoj bi mogli imati povoljniji plin kada bi prešli na opskrbljivača u javnoj usluzi, iz ove tvrtke ističu kako neće tražiti kompenzaciju od škola i vrtića za izgubljeni profit i iznose svoje argumente u cijeloj priči

30.11.2022.
22:19
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Prije nekoliko dana objavili smo odgovor Grada Čakovca da je održana sjednica Nadzornog odbora tvrtke Međimurje-plin na kojoj je tema bila situacija u kojoj pojedine ustanove od javnog značaja, kao što su škole i vrtići, imaju plin višestruko skuplji preko ove tvrtke, a postoji mogućnost da se uz raskid ugovora omogući da prijeđu na opskrbljivača u javnoj usluzi i tako dobiju jeftiniji plin, te su iz tog grada izrazili kako postoji volja da se situacija riješi.

Međimurje-plin nakon toga poslalo nam je i svoj odgovor o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno je u Saboru na Aktualnom prijepodnevu ministar gospodarstva Davor Filipović prozvao ovu tvrtku da ne želi raskinuti ugovor s vrtićima, školama i drugim ustanovama od javnog značaja kako bi prešli na opskrbljivača u javnoj usluzi te dobivali plin po cijeni od 41 eura za MWh. Istovremeno je plin preko Međimurje-plina višestruko skuplji. Ministar Filipović pritom je rekao: "Nevjerojatno je da netko može profit stavljati ispred dobrobiti svojih građana, a to trenutno radi Međimurje-plin. To je pitanje za lokalne čelnike koji su većinski vlasnici, kako dopuštaju toj firmi da naplaćuje takve račune".

Nakon sjednice Nadzornog odbora tvrtke, koja je u vlasništvu jedinica lokalnih samouprava, pa tako i Grada Čakovca iz Čakovca su nam odgovorili: "Na Nadzornom odboru zaključeno je da se pronađe rješenje koje će omogućiti da ustanove od javnog interesa raskinu ugovore bez plaćanja penala, a s druge strane da se ne ugrozi poslovanje Međimurje-plina. Tražit će se pomoć Vlade te vlasnika. U najskorije vrijeme sazvat će se Skupština društva, koju čine predstavnici vlasnika, odnosno međimurskih gradova i općina, kako bi se razmotrile sve raspoložive opcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke Međimurje-plin u svom odgovoru pojašnjavaju svoju poziciju pa navode: "Međimurje-plin d.o.o. Čakovec nikada nije ni od jednog pravnog subjekta tražio kompenzaciju za profit, tako neće niti za škole, vrtiće, bolnice,…, tražiti financijsku kompenzaciju za izgubljeni profit. Međimurje-Plinu mora se osigurati plin na isti način kao i HEP-Plinu d.o.o. Osijek, po cijeni od 41,00 eura po MWh + troškovi opskrbe, što nije tržišna cijena i nigdje na svijetu nema plina po toj cijeni.

Do 14 rujna 2022. godine, kada je u Narodnim novinama br. 106/2022. objavljena Uredba o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije koja je stupila na snagu 15. rujna 2022. godine, nije se ni znalo za plin po toj cijeni od 41 eura za MWh, a krajnji su kupci, javni naručitelji, za opskrbu plinom na više od 1700 obračunskih mjernih mjesta sklopili ugovore o opskrbi plinom za potrebne količine i to u postupcima javne nabave gdje je Međimurje-plin bio najpovoljniji ponuditelj. Međimurje-Plin mora dobavljaču platiti ne profit, već količine plina za iste kupce."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, navode kako INA-Industrija nafte d.d. nije mogla raskinuti ugovore "jer bi nastala velika šteta".

"Za što je posebno donijeta i druga izmjena predmetne Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, Narodne novine br. 121/2022., tako niti Međimurje-Plin ne može raskidati ugovore na vlastitu štetu bez plaćanja plina. Prema Uredbi i Međimurje-plin kao energetski subjekt ima pravo na taj plin po cijeni od 41,00 EUR/MWh + troškovi opskrbe, a ne samo HEP-Plin d.o.o. Osijek kojemu je to pravo dodijeljeno Odlukom Vlade Republike Hrvatske, suprotno odredbama Uredbe", ističu u svom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'crna ovca' /

Vlada osigurala jeftin plin za škole, ali u Bjelovaru je i 8 puta skuplji: 'Nanjušili su zaradu'

Image
'crna ovca' /

Vlada osigurala jeftin plin za škole, ali u Bjelovaru je i 8 puta skuplji: 'Nanjušili su zaradu'

Završavaju da "ako su bili pouzdan opskrbljivač plinom svim krajnjim kupcima u Republici Hrvatskoj do 14. rujna 2022. godine, onda da su to i sada, a da je pravo na plin po cijeni od 41 eura dano samo HEP-Plinu d.o.o. Osijek koji se ni ne javlja kao ponuditelj na postupcima nabave."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo